Hopp til innhold

– Vi anså denne omkjøringsveien som trygg

Statens vegvesen gjør nå strakstiltak på E16-strekningen, der en ambulanse kjørte ut og en pasient mistet livet i går. Ulykken skjedde på en ny omkjøringsvei, som ifølge samferdselsministeren skulle være «den mest trafikksikre løsningen».

Ambulanse kjørte ut på E16 før Nestunnelen

En pasient omkom da en ambulanse kjørte av veien ved Nestunnelen i Hole i Buskerud mandag ettermiddag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

En 68 år gammel kvinnelig pasient omkom og fire andre ambulansearbeidere ble lettere skadd i den stygge utforkjøringen på Sollihøgda i Hole i går.

Ambulanse, som var stasjonert på Ringerike, var under utrykning da ulykken skjedde på den nye omkjøringsveien, som starter rett ved siden av den nordre tunnelinngangen til Nestunnelen.

– Vanligvis kjører man bare rett frem og inn i tunnelen når man kommer fra Hønefoss, men siden tunnelen er stengt så kommer det en krapp høyresving og der starter omkjøringsveien, sier etterforskningsleder Arne Erik Håkonsen ved Hønefoss politistasjon til VG.

Pasient døde i ulykke på E16 ved Nestunnelen

Fire ambulansearbeidere ble skadd i utforkjøringen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Den mest trafikksikre løsningen

I mai kom samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa med nyheten om at «den mest trafikksikre» løsningen til omkjøringsveien skulle åpne 1. oktober i år.

Ambulanse kjørte ut på E16 før Nestunnelen

Ambulanse kjørte ut på E16 før Nestunnelen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Kun en og en halv måned etterpå omkommer en person på omkjøringsveien.

– Hadde dere vurdert den krappe påkjøringssvingen som farlig før i går?

– Nei, hele dette prosjektet er vurdert som sikkerhetsmessig forsvarlig, sier prosjektleder i Statens vegvesen Tore Braathen til NRK.

Gjør strakstiltak

Statens vegvesen gjør nå strakstiltak på omkjøringsveien.

– Hastigheten i dette området ble for litt siden satt ned fra 60 til 50 km/t, men nå forsterker vi strekningen med mer merking, rumlefelt og ledelys, sier prosjektleder hos vegvesenet Tore Braathen.

Statens vegvesen har i dag har hatt to grupper på stedet som undersøker alt rundt ulykken. Resultatet fra dette arbeidet vil ta noe tid.

Arne Erik Håkonsen, etterforskningsleder, Hønefoss politistasjon

Etterforskningsleder på Hønefoss Arne Erik Håkonsen forteller at førerkortet til ambulansesjåføren er rutinemessig beslaglagt.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

Tett tåke

Politiet i Nordre Buskerud har i dag foretatt avhør av flere bilister etter ambulanseulykken på E16 før Nestunnelen på Ringerike i går.

– De vi har snakket med sier at det var vanskelige kjøreforhold og tett tåke på ulykkesstedet i går. Det kan være noe av årsaken, sier etterforskingsleder Arne Erik Håkonsen.

Politiet vil avhøre de fire ambulansearbeiderne så fort det lar seg gjøre.

– Førerkortet til ambulansesjåføren er rutinemessig beslaglagt, så får etterforskningen vise om det skal inndras for en periode eller utleveres igjen, sier etterforskingsleder Arne Erik Håkonsen til NRK.