– Fysisk aktivitet er viktig for de innsatte

Trening er bra for den psykiske helsa – også for de innsatte.

Spinning i Ringerike fengsel

Vi sitter mer og mer stille. Det er et problem både for folk både innenfor og utenfor fengselsmurene.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Musikken dundrer ut av høyttalerne. Instruktøren roper. Det er som en hvilken som helst spinningtime. Kun en vesentlig forskjell: de åtte mannfolka i gymsalen sitter bak lås og slå i Ringerike fengsel.

– Nå er det ett år siden sist, men sist jeg satt inne gjorde jeg det jevnlig. Nå er planen å komme i god form.

28-åringen soner en dom på 3 år for narkotikaforbrytelser. Han er blant dem som benytter seg av spinningtilbudet som i går ble arrangert for å markere Verdens helsedag.

Trening gir mestringsfølelse

Mange av de innsatte i Ringerike fengsel har aldri fullført verken utdanning eller jobb. Spinninginstruktør og fritidsleder i Ringerike Fengsel, Bente Aabel, ser at trening er viktig for dem som soner.

Fysisk aktivitet fører ikke bare til bedre helse, men det gir også følelsen av å mestre noe nytt og fullføre noe.

– De innsatte som får lov til å være med på spinninggruppe eller annen aktivitet, og som klarer å fullføre et treningsopplegg i løpet av en periode, opplever framgang. Selvfølelsen deres stiger, sier Aabel.

Gratis spinning

Mandag ble det på verdens helsedag arrangert gratis spinning over hele landet. 150 treningssentre åpnet dørene sine. I Ringerike fengsel er det ikke så åpent, men alle, både innsatte og ansatte, fikk tilbud om spinning denne dagen.

Bård Kristiansen

Bård Kristiansen håper at tilbudet om en gratis spinningtime vil vekke spinninginteressen hos flere.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Bak står Aktivitetsalliansen – der både Den Norske Turistforening, Skiforeningen og sportsbransjen, med flere, er representert. Målet er å øke aktivitetsnivået.

– Vi i aktivitetsalliansen ønsker at folk skal holde seg i aktivitet, sier Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS.

– Holder det med en gratis spinningtime?

– Nei, men dette er et av tilbudene vi setter i gang for å inspirere folk til å begynne å spinne, eller finne fram sykkelen og sykle ute. Eller drive med annen aktivitet.

.