Hopp til innhold

NRK2 i ny drakt

Dokumentarfilmer får bred plass på nye NRK2, i tillegg til nyheter, kultur og satire.

 

- Med NRK2 har vi en unik mulighet til å rendyrke dokumentarsjangeren i beste sendetid, sier innkjøper Tore Tomter i NRK.

Mandag 3. september starter sendingene til nye NRK3, og NRK2 relanseres i ny fasong. På programskjemaet til sistnevnte vil mange kunne glede seg over en utvidet nyhetssatsning både med kulturnyheter og mer bakgrunnstoff.

Øker dokumentartilbudet
I tillegg vil NRK2 ha store faste flater avsatt til dokumentarstoff.

TV-sjef Arne Helsingen i NRK

Fungerende tv-sjef Arne Helsingen i NRK

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- NRK2 i ny drakt vil gjøre at dokumentartilbudet til seerne øker vesentlig, særlig i beste sendetid, sier fungerende tv-sjef i NRK, Arne Helsingen.

I NRK2s sendeskjema for høsten er det satt av plass til dokumentarer og dokumentarserier hver ukedag mellom klokken 20.05 og 21.00. I tillegg er en flate for lengre dokumentarfilmer plassert på lørdager.

Frie tøyler
Dokumentarinnkjøper i kringkaster, Tore Tomter er begeistret for mulighetene dette gir.

- Med NRK2 har vi en unik mulighet til å rendyrke dokumentarsjangeren i beste sendetid og vise det ypperste som lages av dokumentarfilmer fra viktige regissører som kanskje ikke får den oppmerksomheten de fortjener, sier Tomter.

 

NRK fikk en del kritikk da NRK-ledelsen valgte å ikke vise Erling Borgens kontroversielle «Et lite stykke Norge» , men Tomter nå opplever frie tøyler i forhold til hvilke filmer han kan programsette.

- Jeg føler at vi har stor takhøyde i forhold til hva slags dokumentarer vi kan sette opp. Og det gir oss mulighet til å velge ut filmer ut i fra både journalistiske eller kunstneriske kvalitetskriterier, sier Tomter, som særlig mener den innkjøpte dokumentarserien «Why Democracy» fortjener oppmerksomhet.

 

NRK2


Glimrende
Filmskribent Ulrik Eriksen er glad for at det satses skikkelig på dokumentarfilmer i NRK.

- Dette er glimrende. SVT har tidligere vært mye flinkere enn NRK til å sette opp dokumentarfilmer. At NRK kommer på banen er svært gledelig. Det er bra at man nå får et sikkelig visningsted for dokumentarer for norske tv-seere, sier Eriksen.

Stort spenn
Arne Helsingen er glad for å få plass til lengre dokumentarer fra inn- og utland og varsler et stort spenn i ulike dokumentarer - også den mer personlige.

Blant norske filmer som er kjøpt inn finner vi «Jenter» «On a Tightrope» og «Forbidden Future».

Blant utenlandske filmer finner vi flere internasjonale prisvinnere som «Milosevic on Trial»,  «Souvenirs» og  «Capturing the Friedmans» .

- Kanskje verdens beste
Ulrik Eriksen er særlig begeistret over sistnevnte som viser hva som skjer med familien Friedman når far og sønn blir beskyldt for insest.

- Dette er kanskje verdens beste dokumentar og fortjener all oppmerksomhet den kan få. Som publikum blir man aldri helt klok på hva som skjer i filmen, fordi historien vises fra så mange forskjellige perspektiver, sier Eriksen. Han er ikke er så opphengt i sjangerbetegnelser som personlige eller subjektive dokumentarer.

- Jeg er mest opptatt av at det vises bra og interessante dokumentarfilmer. Om de styres av et objektivitetskriterium eller er av en mer subjektiv karakter, er egentlig mindre interessant, så lenge filmene er gode. Noen regissører er flinke til å lage kommenterende filmer, og andre er det ikke, sier Eriksen.

Sommerleir
Allerede mandag 3. september er den mye omtalte «Jesus camp»  på sendeskjemaet. Den kontroversielle filmen viser amerikanske barn på konservativ kristen sommerleir og vekket mye debatt i USA da den gikk på kino i 2006.