NRK med tilbud på minoritetsspråk

Enslige mindreårige asylsøkere på asylmottak får klipp fra Newton og en rekke andre videoer på fem språk.

NRK Skole for flere - plakat
Foto: NRK/Pål Solum

NRK Skole har laget et tilbud til en av de svakeste gruppene i Norge, nemlig enslige mindreårige asylsøkere på asylmottak over hele landet.

– Vi har gjort dette etter ønske fra Utdanningsdirektoratet, (UDIR), forteller prosjektkoordinator Mette Kristensen i NRK Skole.

Pakken inneholder 115 klipp og programmer, oversatt og med teksten lest inn på Dari, Pashto, arabisk, tigrinja og kurmanji. Samtlige klipp har dessuten norske undertekster.

Hussein Kazemi fra Afghanistan

Hussein Kazemi fra Afghanistan har oversatt og lest inn tekst på dari.

Foto: Mette Kristensen / NRK

I tillegg til at denne pakken med klipp ligger på nettsiden til NRK Skole, vil den også ligge i UDIRs Skolekassa.no.

Kan ikke lese

– Grunnen til at vi har valgt å lese inn hele teksten på de ulike språkene, i stedet for å tekste, er at mange i den aktuelle målgruppen verken kan lese eller skrive sitt eget språk. Det vil bety mye for dem å få et tilbud, der de kan se norske programmer og forstå innholdet. Tekstingen på norsk, vil dessuten gi dem en mulighet til å bli kjent med det norske språket, sier Kristensen.

Siden dette skal inn i UDIRs undervisningsopplegg for naturfag og matematikk, valgte vi å oversette to Newtonprogrammer, en serie med klipp fra Newton, og en serie med enkel matematikkundervisning.

– Det er første gang NRK har laget noe som er tilrettelagt for disse minoritetsgruppene, og det har vært en svært positiv opplevelse for oss i redaksjonen, og det blir godt mottatt i de ulike språkmiljøene, avslutter Mette Kristensen.