NRK Meny
Normal

Korrupsjonssiktet Yara-direktør løslatt etter avhør

Økonomidirektør Hallgeir Storvik er løslatt etter at Økokrim pågrep ham tidligere i dag etter mistanke om grov korrupsjon.

Hallgeir Storvik

Hallgeir Storvik ble tidligere i dag, sammen med Tor Holba, pågrepet av Økokrim etter mistanke om korrupsjon.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Nicolay Skarning

Advokat Nicolay Skarning.

Foto: Kvale advokatforma

Tidligere i dag ble Storvik og direktør for oppstrømssegmentet, Tor Holba, pågrepet av Økokrim etter mistanke om grov korrupsjon.

Yara International ASA igangsatte 8. april 2011 en ekstern gransking av mulig korrupsjon i selskapet og siktelsene gjelder forhold som er avdekka av den.

Erklærte seg ikke skyldig

Storvik har sittet i avhør med Økokrim store deler av dagen.

– Etter hans forklaring fant Økokrim at de kunne løslate Storvik i stedet for pågripelse over helgen. Som økonomidirektør ble han mistenkt i saken, ettersom økonomifunksjonen i selskapet kan ha vært involvert. Min klient erklærte seg umiddelbart ikke skyldig i straffbare forhold, skriver Storviks advokat, Nicolay Skarning i en pressemelding.

– Formålet med pågripelsen var ønsket om å avhøre de samtidig for å avklare om mistanken er styrket eller svekket, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim

Etterforsket i ett år

– Økokrim har drevet denne etterforskningen i et drøyt år nå. Vi har snakket med en rekke personer i både Norge og utlandet. Det er innhentet en mengde dokumentasjon, og det er basert på denne informasjonsmengden at Økokrim i dag fant det riktig å gå til disse pågripelsene, sier hun.

Selskapet varslet selv Økokrim om mulige ulovlige forhold.

Etterforskningen av saken gjelder blant annet forhold i Libya og India og omfatter også et tidligere Yara-eid selskap i Sveits.

Dette er forhold som også omfattes av Yaras egen gransking, opplyser kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara, til NTB.

– Men hva det er konkret, kan ikke jeg svare på, sier Tuman.

Yara-aksjen stupte

Yara-aksjen stupte da det ble kjent at Økokrim har siktet to toppsjefer i selskapet. Siktelsen har sammenheng med korrupsjonssaken som har ridd selskapet ett års tid.

– Det er dramatisk når to sentrale personer i selskapet siktes av Økokrim. Finansmarkedet hater usikkerhet og reagerer deretter, sier analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets til NTB.

Fredag falt Yara-aksjen med nærmere 6 prosent. Gjøen setter brorparten av kursfallet i sammenheng med siktelsene, og tror ikke saken vil få varige følger for verdiene av selskapet.

Yara som springer ut av Norsk Hydro, er verdens største leverandør av mineralgjødsel. Selskapet har over 7.600 ansatte og er representert i mer enn 50 land. Den norske stat er største aksjonær i selskapet, med en eierandel på 36,2 prosent.