Hopp til innhold

- Tjente 1 milliard med medias hjelp

- Pressen har ansvaret for Chess-gründer Idar Vollviks enorme suksess, sier Vollviks tidligere PR-strateg, Haakon B. Schrøder.

Idar Vollvik med ny Koenigsegg

Media lot det ikke gå upåaktet hen da Chess-gründer Idar Vollvik anskaffet sin nye Koenigsegg.

Foto: Scanpix/Koenigsegg (montasje)

 

Mang en gang tenkte jeg ”dette er en drittsak”, og så ble den slått stort opp i landets medier

Vollviks tidligere PR-strateg Haakon B. Schrøder

 

Det har blitt anslått at finanskjendisen har fått redaksjonell omtale verdt 200 millioner kroner.

”Vollvik åpner lommeboka for Byåsen”, ”Svir av 6 mill på ny superbil”, ”Trønder vil sponse Brann”, ”Vollvik har ansatt privatsjåfør”, ”Vollvik har kjøpt offshorebåt”, ”Vollvik kjøpte Beckhams sko for en million”, ”Vollvik vil ut i verdensrommet”, ”Vollvik vurderer norsk profflag i sykling”, ”Vollvik lot seg intervjue i tannlegenarkose”.

Dette er et knippe overskrifter hentet fra norske avisers omtale av Chess-gründer Idar Vollvik.

Nå kommer boka om hvordan Idar Vollvik

Haakon B. Schrøder

Chess-gründer Idar Vollviks tidligere PR-strateg, Haakon B. Schrøder har skrevet bok om hvordan Chess brukte media til å tjene store penger.

Foto: Haakon B. Schrøder

tjente 1 milliard med pressens hjelp.

 Brukte media som reklamekanal

Vollviks tidligere PR-strateg og forfatter Haakon B. Schrøder avslører i boka Mediekuppet hvordan teamet bak Idar Vollvik jobbet for å få blest om Chess – et selskap som i starten ikke hadde penger til markedsføring.

- Hver gang Idar Vollvik og Chess fikk PR kunne dette umiddelbart måles gjennom klikk på nettstedet Chess. Målet med medieeksponeringen var å tjene mest mulig penger.

- Hvor mye kan oppslagene som Vollvik har fått være verdt?

- Jeg har hørt et tall opp mot 200 mill fra Trond Blindheim, som er en markedsføringsguru.

- Det var så massivt. Til enhver tid hadde vi sikkert 20 pressemeldinger liggende. Hvis vi ikke fikk noe på trykk ventet vi noen uker og resirkulerte pressemeldingene, og så fikk vi spalteplass likevel, sier Schrøder.

Media gjorde jobben

”Finansakrobat”, ”jippokonge”, ”turboinvestor”. Slik beskriver pressen Idar Vollvik. Etter hvert slapp Schrøder å gjøre jobben sin.

- Vanligvis var det vi som lå og pushet ut saker fra Chess, men snart ble det pressen som overtok min rolle. Vollvik ble så hot at jeg i realiteten ble nullet ut.

Idar hadde nok med å håndtere alle pressehenvendelsene, og jeg ble degradert til en slags sekretær for Vollvik og alle mediehenvendelsene.

Media selger bedre enn reklamekampanjer

Etter å ha observert den eventyrlige suksessen til Vollvik er ikke Schrøder i tvil om hva som er best av reklame og redaksjonell omtale

- Medieomtale er best. Men folk skal vokte seg vel. For selv om Chess og Vollvik har lyktes veldig godt med dette er det en betydelig risiko ved å søke spalteplass. Du mister nemlig kontroll når en tredjeperson skal omtale det budskapet du gjerne vil ha frem. Det er ikke gitt at du får den vinklingen du gjerne ønsker, sier Schrøder.

- Hvorfor er da medieomtale likevel best?

- Fordi mediene har mye mer troverdighet enn ren reklame.

- Hva har du tenkt om media underveis?

- Jeg har latt meg overraske. Mang en gang tenkte jeg  ”dette er en drittsak”, og så ble den slått stort opp i landets medier. Så selv om jeg selv har jobbet som journalist i mange år, lar jeg meg fortsatt sjokkere.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober