NRK Meny
Normal

Vil rense kullkraft i USA

Norge bør betale rensing av kullkraft i USA for å overbevise u-landene om at vi mener alvor med klima-målsettingen, mener leder for lavutslippsutvalget, Jørgen Randers.

Jørgen Randers
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det er ikke bare et spørsmål om reduksjoner, det er et spørsmål om hvor man gjør reduksjoner, fordi det har veldig sterk signaleffekt på hva u-landene gjør, sier Randers.

For å overbevise utviklingsland om å bli med på en ny klimaavtale som skal etterfølge Kyoto-avtalen etter 2012, tror Randers det er avgjørende at land i Vesten viser at også de er villig til å rense klimagassutslipp.

– Det er sannsynligvis mye lurere hvis Norge først skal betale for CO2-fangst og -lagring at vi da betaler for tiltak i USA, framfor å betale for tiltak i Kina, sier han.

Randers er leder for lavutslippsutvalget, som i fjor høst leverte sin rapport til Miljøverndepartementet om hvordan Norge kan redusere sine CO2-utslipp.

En del av regjeringens målsetting om å kutte utslipp av klimagasser med 30 prosent innen 2020, må skje ved at man betaler rensing i utlandet.

Statsminister Jens Stoltenberg sa i Stortingets spørretime forrige uke at det er mest nærliggende å betale for rensing i India og Kina. Randers mener imidlertid at Norge heller bør se mot vest når vi skal betale renseprosjekt for miljøsyndere. 

- Det gjelder å velge den type tiltak som både leder til reelle reduksjoner i utslipp og gjøres på et sted der signalvirkningen blir så stor som mulig, sier Randers.