Hopp til innhold

– Stangeland ble villedet

Magnus Stangeland har vært underinformert og er tildels villedet av Stortingets administrasjon, sa forsvarer Svein Aage Valen i retten i dag.

Stangeland i retten

Saken mot de to bedrageritiltalte stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland startet i Oslo Tingrett i dag. Fra venstre: Aage Valen (forsvarer for Stangeland), Magnus Stangeland og Hans Erik Haugaas (forsvarer for Stangeland), Anders Talleraas (bak).

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim

Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim.

Foto: Johan B. Sættem

En del av kontakten Magnus Stangeland hadde med pensjonsstyret i Stortinget var muntlig. Det er uenighet om hva som ble sagt mellom han og Astrid Risnes i Stortingets administrasjon, som skal forklare seg for retten torsdag.

Ifølge førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim fikk ikke Stangeland feil informasjon av Risnes.

LES: Erkjenner ikke straffskyld
LES OGSÅ: - Ventetiden har vært lang

Økokrim mener Stangeland har gitt ufullstendig informasjon om hvor mye han tjente for Stortingets administrasjon, som håndterte stortingspensjonene. I retten tirsdag sa Roscher at det var svært liten eller ingen grad av kontroll av opplysningene som ble gitt fra stortingsrepresentantene til Stortingets administrasjon.

– Det sentrale er kontakten med Stortingets administrasjon

– Magnus Stangeland var i kontakt med Stortingets administrasjon flere ganger i forkant av at han søkte om stortingspensjon. Formålene ved disse møtene var å få vite hva han hadde krav på, og hvordan reglene ble praktisert, sa Valen.

Han sier at sekretæren i Stortingets administrasjon har bekreftet at Stangeland hadde denne kontakten, både på telefon og ved personlig fremmøte, sa Valen i Oslo Tingrett tirsdag.

LES OGSÅ: 21 toppolitikere vitner i pensjonssaken

– Ingen kan domfelles uten at det er bevist utover en rimelig tvil. Det sentrale spørsmålet er hvilken kontakt han hadde med sekretæren i Stortingets administrasjon, sier Valen.

I retten viser Stangelands forvsarer til Kjønstad-utvalgets konklusjoner, som viser til at store deler av saksbehandlingen har foregått muntlig, og derfor er vanskelig å etterprøve.

Han sier at det som kan konstateres er at rettstilstanden har vært ytterst mangelfull når det gjelder Stortingspensjonsloven.

Sakene er ikke like

– Det er uforståelig for Magnus Stangeland at han skulle vite mer om reglene om stortingspensjon enn Stortinget og Riksrevisjonen som måtte nedsette et ekspertutvalg for å finne ut av reglene, sier Stangelands forsvarer i sitt innledningsforedrag.

LES OGSÅ: Eks-statsministre må møte i retten

– Utgangspunktet er at en rekke stortingsrepresentanter er at de har blitt presentert for grove beskyldninger. Det som er felles for alle sammen, er at de har basert seg på samme uklare beslutningsgrunnlag som Magnus Stangeland, sier Valen.

Forsvareren minnet om at sakene mot Stangeland og Anders Talleraas må vurderes separat. -

– Stangeland må vurderes i forhold til egne handlinger, sier Valen.

Video Erkjenner ikke straffskyld i Stortingspensjonssaken

SE VIDEO: Tiltalte Erkjenner ikke straffskyld i stortingspensjonssaken.