Hopp til innhold

Eks-statsministre må møte i retten

Økokrim vil kalle inn tre tidligere statsministre som vitner når stortingspensjonssaken skal opp i retten til høsten.

Thorbjørn Jagland, Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland

De tidligere statsministrene Thorbjørn Jagland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF) og Gro Harlem Brundtland (Ap) står på Økokrims vitneliste i pensjonssaken.

Foto: Scanpix

Anders Talleraas (t.v) og Magnus Stangeland

Riksadvokaten har tatt ut tiltale mot de tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas (t.v) og Magnus Stangeland.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Kyrre Nakkim

NRKs Kyrre Nakkim kaller vitnelisten høyst uvanlig.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

14. mai tok Økokrim, etter ordre fra Riksadvokaten, ut tiltale mot de tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp) for grovt uaktsomt grovt bedrageri.

Begge skal ifølge tiltalen ha unnlatt å opplyse at de tjente store penger, blant annet i honorarer fra styreverv, samtidig som de mottok den såkalte gullpensjonen fra Stortinget.

– Høyst uvanlig

Tidspunktet for rettssaken er ennå ikke klart, men det blir trolig sent på høsten.

NRK vet at de tidligere statsministerne Kjell Magne Bondevik (KrF), Gro Harlem Brundtland (Ap) og Thorbjørn Jagland (Ap) alle står på Økokrims foreløpige vitneliste. Det betyr at de kan bli stevnet som vitner og dermed plikter å møte i retten.

– Det er høyst uvanlig, jeg tror det aldri har skjedd før. Men så er det også en uvanlig sak. Vi er ikke vant til at tidligere stortingsrepresentanter anklages for å ha tusket til seg så mye penger, som jo denne saken handler om, sier leder for samfunnsredaksjonen i NRK, Kyrre Nakkim.

– Det handler om hele Stortinget og det politiske systemets troverdighet. Så da er det kanskje riktig at også tidligere statsministere må inn og forklare hva som har skjedd, mener Nakkim.

Økokrim mener Stangeland fikk 536.000 kroner for mye i pensjon, og at Talleraas mottok nesten 2,7 millioner kroner han ikke skulle ha fått.

Både Stangeland og Talleraas har hele tiden hevdet at de er uskyldige, og at de handlet i god tro.

Topptung vitneliste

Stortingspensjonssaken startet med at Riksrevisjonen for to år siden konkluderte med at seks tidligere stortingsrepresentanter hadde fått pensjonsutbetalinger de ikke hadde rett på.

Gro Harlem Brundtland var en av dem som ble gransket av et ekspertutvalg nedsatt av Stortingets presidentskap. Økokrim startet i fjor etterforsking av fire tidligere stortingspolitikere. En av dem var Kjell Magne Bondevik, men saken mot ham og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap) ble henlagt.

Thorbjørn Jagland blir kalt inn som vitne fordi han var stortingspresident da saken ble kjent. Rundt 20 vitner er ført opp på listen til Økokrim. I tillegg kan forsvarerne kalle inn egne vitner.

– Vil bli utsatt for hardt forhør

– Hva gjør det med disse tidligere statsministrenes troverdighet?

– De vil bli utsatt for hardt forhør av forsvaret fordi de mener det ikke er noen særlig forskjell på det de tiltalte har gjort og det som skjedde rundt noen av disse vitnene. Og det er det forsvarerne vil fokusere på, sier Nakkim.

Han mener imidlertid det er en viss forskjell på sakene til vitnene og de tiltalte.

– Men hvor stor forskjellen er, og om den er avgjørende, er opp til retten å bestemme. Slik sett kan det også belyse det som skjedde rundt Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik og få alt frem i lyset. Det kan være en fordel også for de involverte.

– Hvor mye presseoppmerksomhet tror du det vil få at tre tidligere statsministre må møte i retten?

– Når det skjer, kommer det til å være veldig mye presse i retten. Vi har også to sentrale tidligere stortingsrepresentanter på tiltalebenken. Det i seg selv er nok til å skape stor oppmerksomhet rundt det, sier Nakkim.

– Og så handler det i bunn og grunn om om politikerne har tilranet seg fordeler som ikke vanlige folk ville ha fått. Det vekker harme og oppmerksomhet, så øynene vil rettes selvsagt rettes mot rettssystemet når dette kommer opp, sier han.

Politikere etterforsket av Økokrim

Seks tidligere stortingsrepresentanter ble gransket, mistenkt for pensjonsjuks.

Foto: Fotomontasje: Scanpix / AFP / NTB

AKTUELT NÅ