NRK Meny
Normal

Tjente 103 milliarder

Statens pensjonsfond utland fikk en avkastning på 3,9 prosent i første kvartal, tilsvarende 103 milliarder kr0ner. Oljefondet er nå verdt 2763 milliarder kroner.

Yngve Slyngstad

Yngve Slyngstad, leder for Statens Pensjonsfond utland.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Norge har nå 2763 miliarder på bok i oljefondet. Dette er fire ganger mer enn redningspakken 700 milliarder kroner som IMF og EU sammen vil gi Hellas for å hjelpe landet ut av den økonomiske krisen.

LES OGSÅ: Norge eier råtten gresk gjeld

LES OGSÅ: Oljefondet har 290 mrd i kriseland

Statens Pensjonsfond utland har som mål å slå markedet gjennom aktiv forvaltning.

I første kvartal oppnådde oljefondet 0,4 prosentpoeng høyere avkastning enn referanseporteføljen som er fastsatt av Finansdepartementet.

- Aksjeinvesteringene fulgte de internasjonale børsene opp i februar og mars, etter en svak start på året. De amerikanske og asiatiske aksjemarkedene gjorde det bedre enn enn de europeiske, sier oljefond-sjef Yngve Syngstad.

Svakere utvikling for europeiske aksjer

Slyngstad viser til at utviklingen i europeiske aksjer har utviklet seg svakere på grunn av bekymringene rundt høy statsgjeld i flere land.

Han sier at det er en betydelig bekymring over hele den finansielle verden på grunn av gjeldssituasjonen mange land nå befinner seg i.

- Situasjonen er oppfattet som alvorlig av finansmarkedene, og vi har en rekke personer som jobber med dette i detalj, sier Slyngstad.

LES OGSÅ: Rike grekere flykter til London

Størst ekstrainntekter på renteinvesteringer

Meravkastningen kom først og fremst på rentesiden, der oljefondet oppnådde en meravkastning på 0,8 prosentpoeng, mot 0,1 prosentpoeng på aksjesiden.

- Omtrent halvparten av rentebeholdningens meravkastning kom fra investeringer som ble foretatt før 2007, og som ble lite omsettelige under finanskrisen, sier Slyngstad.

Ved utgangen av første kvartal besto fondet av 62,6 prosent aksjer og 37,4 prosent rentepapirer (obligasjoner).

Laveste tilførsel på seks år

Aksjeinvesteringene fikk en avkastning på 4,9 prosent, mens renteinvestereingene kastet av seg 2,1 prosent, målt i internasjonal valuta.

I løpet av første kvartal ble fondet tilført 19 miliarder kroner fra Statens oljeinntekter, og det er det laveste nivået på mer enn seks år.