NRK Meny
Normal

Streike-kaos på Tysklands største flyplass

Rundt 26.000 passasjerer ble strandet på Tysklands største flyplass, Frankfurt, da kabinansatte i Lufthansa gikk til streik fredag. Lørdag kan det komme en ny streik.

Frankfurt

STRANDEDE PASSASJERER: De kabinansatte i Lufthansa kjemper for høyere lønn. Det førte til at Tysklands største flyplass ble fylt av strandede passasjerer fredag. Nå truer fagforeninga med ny streik.

Foto: FRANK RUMPENHORST / Afp

Mer enn 200 flyavganger til og fra Frankfurt ble kansellert da ansatte i det tyske flyselskapet Lufthansa gikk til streik fredag for høyere lønn.

I alt skal rundt 26.000 passasjerer ha blitt rammet av streiken, ifølge Lufthansa.

LES OGSÅ: Lufthansa-ansatte klare for streik

Alle europeiske fly til Frankfurt ble enten kansellert eller omdirigert til andre flyplasser. Dette gjaldt også noen internasjonale flyavganger fra USA.

Rundt 1000 kabinansatte i fagforeninga UFO la ned arbeidet, selv om fagforeninga ifølge den tyske avisa Die Deutshe Welle nektet å bekrefte nøyaktig hvor mange som streiket.

Truer med ny streik i nærmeste framtid

Nicoley Baublies

- Kanskje i morgen: Vi er klare til å handle når som helst og hvor som helst i Tyskland, sa Nicoley Baublies, leder av fagforeniga UFO, ifølge tyske medier.

Foto: Mario Vedder / Ap

Streiken varte i åtte timer, fra 05 om morgenen fram til klokka 13, men ifølge den tyske avisa Spiegel vil det ta tid før flytrafikken igjen er tilbake til normalt gjenge.

Fagforeninga UFO og arbeidsgiveren Lufthansa har forhandlet om lønn i over ett år.

Denne uka varslet de kabinansattes fagforening imidlertid at de kom til å gå ut i streik etter at forhandlingene brøt sammen.

De truer nå med en ny streik i nærmeste framtid, men vil ikke si når dette vil skje, kanskje allerede dagen etter.

– Det kommer an på hvordan Lufthansa oppfører seg. Vi er klare til å handle når som helst og hvor som helst i Tyskland, sa Nicoley Baublies, leder av fagforeninga UFO, ifølge tyske medier.

UFO lover imidlertid å varsle arbeidsgiveren mins seks timer før de legger ned arbeidet igjen, men utelukker ikke at det allerede kan skje lørdag.

Oslo lufthavn ber passasjerene følge med

Ifølge pressesjefen for Oslo lufthavn, Vegard Gystad, fikk den tyske streiken ingen store konsekvenser på Gardermoen.

– Det var ett fly som ble kansellert, eller ikke noe, sier Gystad til NRK.

Lufthansa har hyppige avganger til og fra Norge, og ifølge fagforeninga kan det bli en ny streik i Tyskland allerede lørdag.

– Det er veldig vanskelig for oss å ta forholdsregler. Det er uforutsigbart siden vi ikke vet hva de har tenkt til å gjøre, og at det er vanskelig å vite om en slik streik kan bidra til forsinkelser et annet sted, sier Gystad.

Han ber passasjerer som skal fly med Lufthansa de nærmeste dagene om å følge med på flyselskapets nettsider.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Streik i Frankfurt

VIL HA HØYERE LØNN: Hundrevis av kabinansatte la ned arbeidet på Tysklands største flyplass fredag.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Tre år uten lønnsøkning

Det har pågått harde forhandlinger mellom partene den siste tiden. Mandag skar samtalene seg helt, men i påvente av at den fastlåste situasjonen skulle løse seg, ble streiken utsatt.

En langvarig streik kan bli kostbar for Lufthansa, som alt sliter på grunn av høye drivstoffpriser og hard konkurranse.

Fagforeningen krever en lønnsøkning på 5 prosent over 15 måneder for de kabinansatte, etter tre år uten lønnstillegg.

De ansatte er også kritisk til selskapets bruk av midlertidig ansatte.

Det siste tilbudet fra Lufthansa før forhandlingene ble brutt, var en lønnsøkning på 3,5 prosent.

Lufthansa er ved siden av Air France/KLM og British Airways Europas største passasjerflyselskap, og Lufthansa Cargo er verdens nest største flyselskap innen godsfrakt.