Hopp til innhold

Statoil forberedt på euro-kollaps

Konsernsjef Helge Lund i Statoil har i ett år lagt kriseplaner for hvordan selskapet skal drives dersom euroområdet kollapser.

Helge Lund

Konsernsjef Helge Lund og Statoil har lagt planer for hvordan selskapet skal fungere dersom det blir et sammenbrudd i eurosonen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Det skriver Dagens Næringsliv tirsdag.

– Det som vi er klar på, er at vi vil være i stand til å håndtere de verst tenkelige situasjoner. Da tenker jeg spesielt på det som kan skje i euroområdet, det vil si at euroen bryter sammen, for eksempel, sier Morten Færevåg i avdelingen Group Treasury i Statoil.

Færevåg leder avdelingen som skal hindre at Norges største selskap blir liggende nede for telling ved et sammenbrudd i eurosonen.

LES OGSÅ: – Langt igjen til løsning på EUs økonomiske problemer

Har planlagt for euro-kollaps i ett år

– Vi startet å legge planer for et år siden. Da laget vi en såkalt tre-skritts-plan. Vi ville se på hva vi kan gjøre nå mens vi fortsatt har tid, altså planlegge i gode tider, sier Færevåg til Dagens Næringsliv.

Planen innebærer en rekke scenarioer, alt fra at energiprisene skulle falle dramatisk, til den verst tenkelige situasjonen: Et sammenbrudd i eurosonen.

– Det tredje nivået på denne stigen er hva vi kan gjøre for å redde selskapet hvis ting går skikkelig, skikkelig galt.

Ved utgangen av andre kvartal hadde selskapet hele 78 milliarder kroner i kontanter og finansielle investeringer.

Angela Merkel og Nicolas Sarkozy

En løsning på eurokrisen fordrer at Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nikolas Sarkozy, som til dels har motstridende interesser, blir enige.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Løsning på eurokrisen drar ut i tid

Et sammenbrudd i eurosonen er ikke lenger noe usannsynlig senario. EU-lederne greide ikke å komme til noen endelig løsning på toppmøtet søndag.

Onsdag denne uken skal EU-toppene gjøre et nytt forsøk.

Størst spenning er det knyttet til om de vil bli presentert en løsning for hvordan det midlertidige krisefondet EFSF skal kunne blåses opp fra nivået på 440 milliarder euro.

Løsningen der EFSF ganges opp ved å låne penger i den europeiske sentralbanken ESB synes forlatt etter at Tyskland har satt seg på bakbena.

Andre løsninger som diskuteres er ifølge Financial Times å gjøre krisefondet om til et slags garantifond eller forsikringsselskap som tar deler av tapene dersom stater skulle misligholde sin gjeld.

Norsk industri

Statoil tjener gode penger med en oljepris som er over 110 dollat fatet for nordsjøolje. Torsdag denne uken legger selskapet frem resultatet for tredje kvartal.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Et annet alternativ er at det opprettes et nytt fond med penger som hentes fra eksterne investorer som fortsatt har penger på bok, som eksempelvis Norge.

Mandag sa sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NRK.no at han tror det vil ta lang tid før man kan si at man har lykkes med å håndtere eurokrisen.

LES OGSÅ: EU lukter på oljefondet

– Kan håndtere det aller, aller meste

Med sine enorme finansielle muskler har Statoil milliarder av kroner plassert i finansmarkedene.

Men den store usikkerheten og uroen i finansmarkedene har gjort at Statoil allerede har redusert risikoen på sine markedsinvesteringer, skriver avisen.

Det gjelder både risiko knyttet til løpetid på de finansielle plasseringene og kredittrisikoen.

Selskapet tror at et sammenbrudd i eurosonen vil skape en svært uklar situasjon, men at det er nettopp det Statoil har planlagt for.

– Vi skal klare å håndtere det aller, aller meste med bakgrunn i de forberedelser vi har gjennomført og det vi har gjort med å bygge likviditet, sier Morten Færevåg til DN.