Hopp til innhold

Staten verst på midlertidig ansatte

Mer enn halvparten av alle midlertidige ansatte finnes i offentlig sektor.
- Et stort paradoks, mener leder i Akademikerne, Knut Aarbakke.

Regjeringskvartalet

Regjeringskvartalet

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Arbeidsgivere i privat sektor er oppgitt over at de må følge strengere regler enn staten selv har for å bruke midlertidig ansatte.

Administrerende direktør, Vibeke Madsen

Administrerende direktør, Vibeke H. Madsen.

Foto: HSH

På tross av at den rødgrønne regjeringen har kampen mot midlertidig ansatte høyt oppe på sin agenda, så er det langt flere midlertidig ansatte i stat og kommune enn det er i det private næringslivet.

Stor paradoks

- Det er mye strengere i det private næringsliv. Det er nesten umulig hvis det ikke er et svangerskap eller et lengre sykefravær, sier HSH-direktør Vibeke Madsen.

Også arbeidstakerforeningene reagerer. Leder i Akademikerne Knut Aarbakke mener det er et stort paradoks at mer enn halvparten av de midlertidig ansatte finnes i offentlig sektor.

Ser du på staten og helseforetakene, så har de bevilget seg muligheter til å bruke midlertidig ansatte i større grad enn det man har i privat sektor.

Leder i Akademikerne, Knut Aarbakke

Tjenestemannsloven

Det er altså staten, regjeringens eget apparat, som er mest tilbakeholden med å gi sine ansatte fast jobb.

Leder i Akademikerne, Knut Aarbakke

Leder i Akademikerne, Knut Aarbakke

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Over halvparten av alle midlertidig ansatte jobber i offentlig sektor, og aller verst er det i staten sier Aarbakke.

- Hovedgrunnen er at det er en lov om statens tjenestemenn som regulererer dette forholdet. Der har man bedre adgang til å bruke midlertidige ansatte, og det benytter man seg natrulig nok av. I staten er det sånn at man kan si at man ikke helt vet hvordan dette arbeidet ser ut om et år, eller to eller tre - og så kan man ansette midlertidig. Det kan man ikke i norsk industri, i privat sektor eller i kommunesektoren, sier Aarbakke.

- Annet regelverk

Det er altså tjenestemannsloven som gjør det lettere å ikke gi folk fast jobb i staten. Politisk rådgiver i fornyings - og administrasjonsdepartementet Jørund Leknes representerer regjeringa. Leknes sier at det er blitt færre midlertidig ansatte i staten etter at de rødgrønne kom til makta.

- Antall midlertidig ansatte i staten har gått ned fra 2002 til 2008, men det er et annet regelverk knyttet til det her, enn i privat sektor, sier Leknes.

Regelverket knyttet til staten har en god del fordeler for de ansatte, særlig når det gjelder stillingsvern, som arbeidstagerorganisasjonene har vært opptatt av å bevare.

Jørund Leknes, politisk rådgiver i fornyings - og administrasjonsdepartementet.

- Undergraver

Stillingsvernet gjelder ikke for de som ikke har fast jobb. Den rødgrønne regjeringen har selv lovet å begrense bruken av midlertidig ansatte.

LO-leder Roar Flåthen presenterte nylig sine krav til en ny regjering. Et krav er å begrense bruken av midlertidig ansatte.

Midlertidig ansettelser er å undergrave et inkluderende arbeidsliv. Det å ha en fast ansettelse er et viktig element i det norske arbeidslivet.

LO-leder Roar Flåthen

- Det er det som gir deg trygghet og mulighet til å kunne låne til leilighet og hus. Det er det som gir deg trygghet i forhold til hvilken lønn du har fremover,

LO-leder Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

sier Flåthen.

Fjern særlovene

Leder i Akademikerne Knut Aarbakke mener særlovene for statlige arbeidsgivere må fjernes.

- De ordinære reglene i arbeidsmiljøloven må legges til grunn for hele det norske arbeidsliv, sier Aarbakke.

Jørund Leknes i fornyings - og administrasjonsdepartementet åpner døra på gløtt.

- Vi har samtaler med de ansattes organisasjoner hver uke. Kommer det en henvendelse knyttet til adgangen for midlertidighet i tjenestemannsloven så må vi diskutere det på lik linje som vi diskuterer andre spørsmål, sier Leknes.