Skattelistene kommer i dag

Tidlig fredag morgen legger vi ut skattelistene for 2006. 

NRK Nyheter har lagt opp til en omfattende tjeneste rundt skattelistene.

Søk i skattelistene på NRK
Foto: NRK

Selve listene inneholder navn, hjemsted, skattekommune og fødselsdato på alle skatteytere i Norge. 

For hvert navn får du opp nettoinntekt, formue og betalt (utlignet) skatt.

Søk opp din rike nabo og onkel

Listene blir søkbare. Her kan du for eksempel se hvem som er rikest, hvem som betaler mest skatt, og hvem som sitter på store formuer, men som ikke bidrar tilsvarende til fellesskapet.

Du kan også sjekke rikeste årskull, rikeste fornavn og rikeste nabolag (postnummer).

Lovendring

Skattelistene er i år tilgjengeliggjort for mediene, slik at brukerne ikke trenger gå inn på Skatteetatens egne sider og gjøre enkeltsøk.

Etter lovendring tidligere i år, er det også gitt tillatelse til at listene kan ligge offentlig tilgjengelig utover treukers-perioden som lå inne som en begrensing i tidligere år. Dette betyr altså at søket ikke blir stengt etter tre uker.

Ja til åpenhet

Flertallet på Stortinget sørget for å oppheve bestemmelsen fra 2004 som innskrenket offentliggjøring. Vedtaket ble gjort mot stemmene til Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.

En begrunnelse for offentliggjøring er at det vil styrke den kritiske debatten om skattesystemet, for eksempel om sammenhengen mellom økonomisk evne og skattlegging.

Frykter grafsing

Men offentliggjøringen av skattelistene møter også kritikk. Noen frykter grafsing. En av dem er direktør i Datatilsynet, Georg Apenes .

Søket er tilgjengelig fra ca kl 07.00 fredag 12. oktober 2007.