NRK Meny
Normal

Sjekk om du kjører stjålet bil

Hvem som helst kan kjøre rundt i en stjålet bil. Kanskje har den kommet hit til landet med falsk identitet, eller den er utstyrt med falske papirer og chassisnummer.

Du handlet bil i god tro, men kan få en veldig ubehagelig overraskelse dersom bilen havner på verksted, hvis du skal lakke om eller trenger en reservenøkkel.

Her er en sjekkliste:

Chassisnummeret er bilens "fødselsnummer". Det inneholder informasjon om når bilen er produsert, hvilken farge den har, størrelsen på motor, antall seter og mange andre ting.

Chassisnummer
Foto: NRK

Du kan sjekke om noen har svindlet med nummeret på din bil, ved å se om alle chassisnumre i tilknytning til bilen er identiske. Sammenlign med vognkortet.

Chassisnummeret kan stå overalt på bilen. Ofte er det veggen i motorrommet, rett under panseret. Mange moderne biler har chassisnummer i frontruten.

Mercedes har ofte chassisnummer under baksetet på høyre side eller i en dør.

Hvis du er i tvil så kontakt merkeverkstedet, de vet hvor chassisnummerne er på din bil.

Ta kontakt med importøren av din biltype. Be dem ta en datakjøring på ditt chassisnummer for å sjekke om alt stemmer – om fargen, motorstørrelse etc. er riktig. Hvis det ikke er det kan det være tegn på at det er noe galt med chassisnummeret.

Ta kontakt med ditt lokale politikammer, gi dem chassisnummer og be dem sjekke om bilen deres er stjålet i Schengen Information Systems (SIS) og i EUcaris- databasen.