Renta settes ned igjen

Norges Bank kutter renta med nye 0,25 prosentpoeng til ny historisk rentebunn.

Svein Gjedrem
Foto: Sindre Løkstad / NRK

Norges Banks hovedstyre har i dag besluttet å sette ned renta med 0,25 prosentpoeng.

Dermed blir den nye styringsrenten 1,25 prosent, det laveste nivået i sentralbankens nesten 200-årige historie.

Dårlig nytt for Norge

Dermed tok flertallet av ekspertene feil. Ifølge en ringerunde TDN Finans har gjennomført, ventet 10 av 13 analytikere uendret rente.

En av de få som ikke ble overrasket er Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Harald Magus Andreassen, sjeføkonom i First Securities

- Selv om en del tegn tyder på at veksten vil tilta igjen, er den idag lav og negativ, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Foto: First Securities

- Dette er dårlige nyheter for norsk økonomi. At vi har en rente på 1,25 prosent skyldes at økonomien har gått på en smell i Norge. Dette skyldes i hovedsak innenlandske årsaker, og i tillegg problemene i internasjonal økonomi, sier Andreassen til NRK.

Rentebunnen er nådd

Men nå kan spiralen med stadig lavere renter være over for denne gang.

- Det Norges Bank sier nå er at rentebunnen blir på dagens 1,25 prosent, og så vil renten stige igjen en gang i løpet av annet kvartal 2010, avslutter Andreassen.

Minus 4,50 prosentpoeng på åtte måneder

Etter nedsmeltingen i verdens finansmarkeder i fjor høst har Norges Bank i likhet med andre lands sentralbanker kuttet renta drastisk, for å unngå kollaps i den globale økonomien.

Da Norges Bank startet den siste kuttrunden tidlig i oktober 2008 var styringsrenta 5,75 prosent. Rentefasiten viser idag et nytt historisk lavt nivå, syv rentekutt, åtte måneder og 4,50 prosent senere.