Hopp til innhold

Renholdsstreiken er over

Partene i renholdsstreiken er stort sett fornøyd med resultatet av streiken. NHO og Norsk Arbeidsmandsforbund kom torsdag ettermiddag til enighet.

Renholdsstreik
Foto: Remi A. Sagen / NRK

Partene kom til enighet uten bistand fra Riksmeklingsmannen, opplyser NHO Service.

- Dette har vært meget vanskelige og krevende forhandlinger, sier administrerende direktør Petter Furulund.

Renholdsstreiken startet 20. mai da Norsk Arbeidsmandsforbund tok ut 1.510 renholdere i streik i første uttak. Nærmere tusen til ble tatt ut i streik fra 25. mai.

- God kvinneprofil på oppgjøret

- Vi er godt fornøyd. Dette er et godt økonomisk tilbud og det er en god kvinneprofil på oppgjøret. Det sier forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Medlemmer med mer enn ti års ansettelsestid får en lønnsøkning på 6,75 kroner per time.

- Vi har fordelt den økonomiske potten til at de som har lengst ansiennitet. Siden det er flest kvinner med lang ansiennitet i renholdsbransjen vil det si at det blir mest til kvinner.

Hun sier partene vil arbeide videre for å finne fram til en modell for bedre lønnsutvikling for renholdere på sikt.

Hagensen sier at det er lenge siden renholdsbransjen har streiket og at hun er fornøyd hvordan streiken ble mottatt.

- Jeg synes streken har vært veldig bra. Vi har fått mye støtte og sympati. Det eneste jeg ikke er like fornøyd med er det streikebryteriet som har foregått. Dette er noe vil vi se på nå i ettertid, sier Hagensen.

LES OGSÅ: LO tillater innleie av renholdere

LES OGSÅ: Nortura vasker sjøl - streikebryteri?

– Måtte ha stengt

– Vi er glad for at streiken er over og gleder oss til å få våre renholdsmedarbeidere tilbake, sier Odd Rune Bjørge, varehussjef i IKEA Åsane til nrk.no.

Bjørge fikk i kveld vite av NRK at streiken er avsluttet. Han er både lettet og glad.

Varehussjef IKEA Åsane

Odd Rune Bjørge, Varehussjef i IKEA i Bergen, er fornøyd for at streiken i renholdsbransjen er avsluttet.

IKEA i Åsane var en av de bedriftene som ble sterkest berørt under renholdsstreiken. De ble etter hvert nødt til å leie inn andre renholdsfolk fra MANPOWER for unngå å stenge butikken.

– Vi har hatt et betydelig dårligere renhold. Renhold er jo et fag, og våre faste innleide renholdere kjenner huset veldig godt. Dette var ikke en ønsket situasjon, sier en lettet varehussjef i Bergen.

Tidligere i dag gikk Sosialistisk Ungdom ut og oppfordret til boikott av IKEA. De mente at IKEA gikk rundt streiken fremfor å respektere de ansattes reelle streikerett.

LES OGSÅ: Mener professor legitimerer streikebryteri

– Vi har ikke vært part i konflikten og har bare fulgt spillereglene da vi leide inn andre fagfolk. Vi har 5-10 000 besøkende hver dag og så at renholdet forfalt drastisk, sier Bjørge.