NRK Meny
Normal

Rekordsalg av fjellhytter

Salget av hytter på fjellet økte med 11 prosent i 2007, viser nye tall fra EFF. Og det er hyttene med riktig avstand til skianleggene som oppnår de høyeste prisene.

Hytteområde i Hemsedal
Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Det er Eiendomsmeglerforetakenes Forenings (EFF)  årlige undersøkelse om norske fjellhytter som viser at det har vært rekordomsetning av hytter i fjellheimen i 2007.

Mer enn 9 300 selveierhytter som er annonsert på finn.no fra 2003-februar 2008 er med i undersøkelsen, som er utarbeidet av MakroSikt (Opinion) på oppdrag fra EFF.

35 prosent høyere pris nær skianlegget

Hele 1 086 norske fjellhytter ble omsatt i 2007, i følge undersøkelsen. Dette var 11 prosent høyere enn i 2006.

Tallene viser at hytter som ligger nær skianlegg oppnår mye høyere priser enn hytter som ligger langt unna. Ligger hytten mindre enn 1,5 kilometer fra skiheisen, er prisen som oppnås hele 35 % høyere enn for en gjennomsnittshytte som ligger mer enn 5 kilometer fra et skianlegg i fjellheimen.

Video: Rekordutbygging i fjor.

- Dette dokumenterer det vi lenge har trodd, at hytter med nærhet til skianleggene oppnår vesentlig høyere priser enn hytter som ligger langt unna, sier statistikkansvarlig Torbjørn Ek i EFF.

Torbjørn Ek

Torbjørn Ek, statistikkansvarlig i Eiendomsmeglerforetakenes Forening

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det er imidlertid ikke lønnsomt å ha en hytte som ligger for nærme skitrekket - hyttene som ligger mindre enn 700 meter fra skitrekket oppnår faktisk lavere priser enn de som ligger litt lenger unna.

Salget går tregere

En undersøkelse som Prognosesenteret gjennomførte i høst, viser at 35 000 nordmenn har planer om å kjøpe hytte i løpet av 2008. Dette er nesten en dobling i forhold til tilsvarende tall fra 2005.

Eiendomsmeglere NRK har vært i kontakt med melder imidlertid om at renteøkningene begynner å bite, og at bonanzatidene i hyttemarkedet definitivt er over - det langt mellom de heftige budrundene som tidligere preget hyttemarkedet.

Salg av fjellhytter
Foto: NRK

- Våre medlemmer sier at interessen for fjellhytter fortsatt er der, men at salget går tregere enn før, sier Torbjørn Ek.

At det går tregere bekreftes av daglig leder Espen Eliassen hos Fjellmegleren i Hemsedal. - Det går tråere på grunn av at renten er høyere. Markedet er blitt mer normalt, og folk tar seg bedre tid før de kjøper, sier Eliassen.