Hopp til innhold

Rekordhøyt boligsalg i juni

Til tross for at det aldri tidligere har vært solgt flere boliger i juni, fortsetter ikke prisoppgangen i boligmarkedet.

Visning av bolig

Det ble solgt 7.911 boliger via finn.no i juni, det høyeste som noensinne er registrert.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Boligprisen har gått opp 7 prosent første halvår i 2010 i forhold til gjennomsnittlig prisutvikling i 2009, men junitallene fra Eiendomsmeglerbransjen viser at prisoppgangen nå har stoppet opp.

Men til tross for sommervarmen, har folk kjøpt og solgt boliger som aldri før.

I juni ble det solgt 7.911 boliger som var annonsert gjennom finn.no. Det er 32 prosent flere enn antall boliger som ble omsatt i juni 2010.

- Vi har aldri solgt så mange boliger i juni noensinne. Vi har en stabil prisutvikling til tross for høy omsetning, som vitner om at kjøperne er fornuftige, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund til NRK.

Les også: Kokhett boligmarked i Trondheim
Les også:
- Rentehoppet kan komme før jul

Ingen prisvekst i juni

Men til tross for at prisene har gått markant opp i første halvår, har utviklingen mer enn bremset fra mai til juni. Tallene viser at boligprisene var 0,1 prosent lavere i juni enn måneden før.

Christian Dreyer

Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I klartekst betyr det en flat utvikling i boligprisene fra mai til juni. Likevel er prisutviklingen langt bedre enn det som er normalt for juni.

– Historisk sett er imidlertid normalen for juni måned et prisfall på 0,75 prosent, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, til NRK.

Tomannsboliger og rekkehus

I den grad tallene viser noen vinnere på boligmarkedet, så er dette såkalte delte boliger eller rekkehus og tomannsboliger.

Gjennomsnittlig økte verdien på denne boligtypen med 0,8 prosent i juni i forhold til måneden før.

Eneboliger økte med 0,4 prosent, mens leiligheter sank i verdi med 0,3 prosent i juni sammenlignet med mai.

Gladmeldingen for boligselgere er imidlertid at gjennomsnittlig omsetningstid, det vil si den tiden det faktisk tar å selge boligen, har gått ned med 2 dager i juni i forhold til i mai. Gjennomsnitlig omsetningstid er nå på 25 dager.