NRK Meny
Normal

Pilotstreik vil lamme Norwegian

4 av 5 Norwegian-piloter kan bli tatt ut i streik dersom vikar-krangelen mellom pilotforeningen og Norwegian ikke blir løst. Streikevarsel kan bli levert allerede onsdag.

Vikarkontrakter skaper konflikt

Flyselskapet Norwegian vil bli svært hardt rammet dersom de aller fleste pilotene i selskapet går til streik.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Flyselskapet Norwegian kan komme til å oppleve sin første streik dersom pilotene og ledelsen ikke kommer til enighet i spørsmålet om vikarbruk.

Norwegian Pilotforening (NPF) krever en avtale som regulerer i hvilken grad flyselskapet kan bruke vikarer når selskapet skal inn i nye markeder.

– Spørsmålet om vikarbruk er en kjempeviktig sak for oss, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NRK.no.

Bjørn Kjos

I motsetning til konkurrenten SAS har Norwegian-sjef Bjørn Kjos så langt vært forskånet for streik i eget flyselskap.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Han sier at organisasjonen håper å komme til enighet med Norwegian i løpet av tirsdag.

– Den naturlige konsekvensen hvis vi ikke finner en løsning på dette er plassoppsigelse for 578 piloter i Norwegian, sier Skjæggerud.

LES OGSÅ: Frykt for pilotstreik i Norwegian

Ifølge Norwegians informasjonssjef Åsa Larsson er det i underkant av 740 piloter i Norwegian, hvorav ca 640 er fast ansatte.

En streik blant de fagorganiserte pilotene vil være dramatisk for selskapet, og føre til at størsteparten av selskapets flåte på 62 fly blir satt på bakken.

– Ja, vi er klar over de utspillene fra motparten. Det ikke uvanlig at fagforeninger forsøker å legge press på arbeidsgiversiden i forhandlinger, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NRK.no.

LES OGSÅ: Norwegian kjøper fly for 127 milliarder

Kan levere streikevarsel allerede onsdag

Dersom ikke dagens forhandlinger fører frem, kan streikevarsel etter det NRK.no erfarer bli sendt i løpet av kort tid.

Varsel om såkalt plassoppsigelse for Norwegian-pilotene som er organisert i Norwegian Pilotforening (NPF)/Parat kan bli oversendt til NHO Luftfart og Norwegian allerede onsdag eller torsdag denne uken.

Det samme varselet vil også gå til Riksmekleren.

En streik kan tidligst bli en realitet 14 dager etter at varsel om plassoppsigelse er sendt, dersom mekling ikke har ført frem.

LES OGSÅ: Halebom for Norwegian: Kven av desse skal ut?

Innleie av fly kan skape ytterligere konflikt

Norwegian i lufta

Norwegian har allerede leid inn fly fra andre selskaper i forbindelse med overtidsnekten blant pilotene. Dersom det skjer under en eventuell streik, blir det trolig bråk.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Vi vil, i en eventuell konfliktsituasjon prøve å ivareta kundene våre så godt vi kan. Det er alt jeg kan si nå. Forhandlingene pågår og vi kan ikke foregripe disse, sier Skånvik i Norwegian.

Det store spørsmålet er i hvor stor grad Norwegian vil leie inn fly fra andre flyselskaper dersom streiken i selskapet blir en realitet.

I så fall vil det trolig være noe som kan få fagforeningen til å se enda mer rødt - og rope ut om streikebryteri.

I forbindelse med overtidsnekten i Norwegian har flyselskapet leid inn fly fra andre selskapet for å unngå kanselleringer.

– Vi har hatt innleie av 1 til 2 maskiner for å dekke opp ruter som ellers ville vært kansellert i de siste ukene hvor Pilotforeningen har sagt opp fridagskjøpsavtalen, sier Skånvik.

Kommunikasjonsdirektøren mener at salg av fridager har vært et gode for den enkelte pilot som hun mener har fått meget godt betalt for en ekstravakt. For selskapet har det gitt mer fleksibilitet.

– Da denne avtalen ble sagt opp har vi foretrukket å leie inn andre europeiske selskaper fremfor å kansellere flygningene, sier Skånvik.