Hopp til innhold

- Utfordrende å greie 4 prosent realavkastning

Siden oppstart har Oljefondet hatt en avkastning litt i overkant av 3 prosent. Samtidig synes politikerne de er flinke hvis de bruker mindre enn 4 prosent av fondet i året.

Direktør i Oljefondet, Yngve Slyngstad

Oljefondet landet så vidt en positiv avkastning i andre kavrtal, men slo likevel markedet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Oljefondet har lånt ut mer enn 1500 milliarder kroner til andre land og selskaper. Men det tapte fondet penger på i andre kvartal.

Aksjeinvesteringene kastet mest av seg, med 0,9 prosent, mens rentepapirene ga negativ avkastning med - 1,4 prosent. I sum gikk Oljefondet så vidt i pluss i 2. kvartal, med 0,1 prosent.

Handlingsregelen sier litt forenklet at staten over tid kan bruke inntil 4 prosent av fondets verdi hvert år, for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Litt mer i dårlige tider, og mindre i gode tider.

Poenget er å beholde størrelsen på fondet over generasjoner, og kun bruke av avkastningen.

Klarer ikke målet om langsiktig avkastning på 4 prosent

Problemet er at Oljefondet ikke greier 4 prosent i årlig avkastning. Siden oppstart i 1998 har Oljefondets samlede netto årlige realavkastning på aksje- og rentepapirer vært 3,17 prosent, viser ferske tall fra fondet.

Og oljefondsjefen innrømmer at det er krevende å oppnå den årlige avkastningen som politikerne har satt som grense for årlig uttak av fondet.

– Det er utfordrende å oppnå en avkastning på 4 prosent i året når man har en stor andel rentepapirer med liten eller negativ langsiktig avkastning, sier Slyngstad til NRK.

Han sier aksjemarkededet ha en svært god realavkastning de nærmeste årene dersom man skal nå 4 prosent i årlig gjennomsnitt.

– Svært urolig kvartal

Til tross for svak avkastning slo Oljefondets forvaltere likevel referanseindeksene som er fastsatt av Finansdepartementet, med 0,3 prosentpoeng.

– Sterk avkastning i USA og Japan bidro positivt til aksjeavkastningen, mens fremvoksende økonomier trakk ned. Økning i det internasjonale rentenivået påvirket avkastning på renteinvesteringene negativt, sier Slyngstad.

Kronekursen svekket seg mot flere av nøkkelvalutaene i kvartalet, noe som bidro til å øke fondets verdi med 139 milliarder målt i norske kroner. I tillegg ble fondet tilført 58 milliarder oljekroner fra statskassa.

– Det var et svært urolig kvartal både i aksje- og rentemarkedene, sier Oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Tilført over 3000 oljekroner siden oppstart

Ved utgangen av kvartalet var Oljefondets verdi 4397 milliarder kroner, hvorav 63,7 prosent var plassert i aksjer. 35,7 prosent var plassert i rentepapirer, og 0,9 prosent i eiendom.

Siden fondets oppstart har fondet blitt tilført 3180 milliarder oljekroner, mens den samlede avkastningen er 1344 milliarder kroner.

Det tilsvarer en gjennomsnittlig årlig avkastning på 3,17 prosent, noe som ligger vesentlig under det langsiktige målet om en avkastning på 4 prosent i året.