Hopp til innhold

Sjtokman-beslutningen utsettes igjen

Sjtokman-partnerne, inkludert Statoil, vil vente ytterligere tre måneder før de tar en endelig investeringsbeslutning i Sjtokman-prosjektet.

Sjtokman

Investeringsbeslutningen for Sjtokman utsettes i ytterligere tre måneder.

Foto: OAO GAZPROM / AP

Bård Glad Pedersen

Bård Glad Pedersen i Statoil.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

En investeringsbeslutning for første utbyggingstrinn på det gigantiske Sjtokman-feltet i Barentsahvet skulle etter planen komme i romjulen.

Men den beinharde dragkampen om å få skattelette for utbyggingen har så langt ikke ført fram. Partnerne har nå valgt å utsette prosjektet.

Årsaken skal ifølge nyhetsbyrået Reuters være at de russiske myndighetene fortsatt ikke er villig til å gi de skattefordelene som russiske Gazprom, franske Total og norske Statoil mener er nødvendig for å sette i gang utbygging.

De tre partnerne vil dermed drøfte Sjtokman fram til slutten av mars 2012.

– Per nå er det ikke grunnlag for å ta en positiv investeringsbeslutning, sier Bård Glad Pedersen, pressetalsmann i Statoil, til NRK.no.

Krevende økonomi

Han sier det gjenstår utfordringer på den kommersielle siden av prosjektet, både når deg gjelder kommersielle vilkår for de utenlandske partnerne, og rammebetingelsene for prosjektet.

Statoil er partner i fase 1 av Sjtokman-utbyggingen, og har en eierandel på 24 prosent i Shtokman Development AG. Sjtokman rangeres som en av verdens største gassfelt til havs som ikke er utbygd.

Ved å utsette prosjektet sier Pedersen at de får muligheten til å jobbe med de økonomiske sidene ved prosjektet, og sier at utsettelsen er nødvendig.

– I tillegg vil vi få avklart rammevilkårene fra russiske myndigheter som kan legge til rette til denne type krevende offshore-prosjekt, sier Glad Pedersen.

I tillegg til Statoil har det russiske energiselskpaet Gazprom en eierandel på 51 prosent og det franske oljeselskapet Total eier 25 prosent.

Styremøte i Moskva

De tre partnerne har samarbeidet tett for å videreutvikle prosjektet fram til investeringsbeslutningen. De bekreftet at de vil fortsette arbeidet for å finne en løsning for Sjtokmannutbyggingen.

– Sjtokman er et strategisk prosjekt for alle parter, skriver konsernsjef Alexei Miller i verdens største gasselskap Gazprom i en pressemelding.

– I denne sammenheng må investeringsbeslutningen være godt gjennomarbeidet og ta hensyn til omfanget og kompleksiteten av prosjektet. Partnerne er fast bestemt på å fortsette sitt gode og nære samarbeid, heter det videre.