NRK Meny
Normal

Skeptisk til Sjtokman-effekt

Norske leverandører kan bli presset ut når StatoilHydros skal inn i Sjtokman-utbyggingen, tror russlandsekspert Arild Moe.

Sjtokman
Foto: OAO GAZPROM / AP

Arild Moe

Skeptisk til norsk Sjtokman-effekt: Arild Moe

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Mange forventer at også den norske leverandørindustrien vil nyte godt av StatoilHydros rolle i Sjtokman-utbyggingen.

Men det er slett ikke sikkert.

Russerne vil kjempe for at mest mulig av utbyggingen skal gjøres av russiske selskaper, sier assisterende direktør og russlandekspert Arild Moe ved Fridthjof Nansens Institutt.

- Det kan være at det åpner seg interessante muligheter, men vi skal være klar over at det på russisk side er veldig press for å bruke russisk kompetanse og industri, sier Moe til NRK.

Store forventninger

Statoil Hydro ble i går ble tildelt en 24 prosents andel i utbyggingen av det gigantiske Sjtokman-feltet på russisk sokkel.

Åslaug Haga

Full av forventninger: Åslaug Haga

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Olje- og energiminister Åslaug Haga har store forventninger til mulighetene samarbeidet gir.

- Jeg håper og tror at også leverandørindustrien i Norge på sikt vil tjene på dette. Ikke minst har vi et behov for å utvikle leverandørindustrien i de nordligste fylkene våre, sier Haga.

- StatoilHydro ikke i førersetet

Men russlandsekspert Arild Moe er slett ikke sikker på at norsk leverandørindustri vil spille en stor rolle i utbyggingen, og viser til at det ikke er StatoilHydro som sitter i førersetet.

- Det er ingen automatikk i at norske løsninger vil bli valgt. Også franske selskaper er med, og uansett er dette en bransje med stor internasjonal kompetanse, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Kværner har likevel god tro på at selskapet kan hevde seg i konkurransen om oppdrag på Stjokman.

- Vi ser på dette som en positiv mulighet. Da vi var involvert i Sakhalin-utbyggingen, som er en av de aller største offshore-utbyggingene som noen gang er gjort i Russland, hadde vi mange tusener russere som deltok under vår ledelse.