Microsoft avviser personvernkritikk

Selskapets nye nettleser Internet explorer 8 blir beskyldt for å overvåke alt brukerne foretar seg på nettet, men Microsoft avviser kritikken.

Internet explorer logo
Foto: Microsoft

Prøveversjonen av Internet explorer 8 har i likhet med Googles nettleser Chrome en funksjon som samler inn informasjon om hvilke nettsider du besøker for å kunne foreslå tilsvarende sider for brukerne.

I tillegg samler tjenesten inn informasjon om maskinens unike ip-adresse, språkinnstillinger og nettleserversjon.

- Logger ikke tastetrykk

Computerworld skrev i forrige uke at Microsoft logger tastetrykkene dine,

Eirik Lae Solberg, Microsoft Norge

Erik Lae Solberg

Foto: Microsoft

men selskapet presiserer at den kun registrerer adressene du har skrevet inn i søkefeltet og aktivt besøkt.

- IE8 beta har en funksjon som heter ”Suggested Sites” som foreslår nettsteder som ligner på de brukeren har besøkt tidligere. For å få det til samler funksjonen informasjon om hvilke nettsteder du har besøkt og din geografiske tilhørighet. Andre data lagres ikke, sier kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge Erik Lae Solberg til NRK.

Ifølge Lae Solberg må brukeren selv aktivt skru på funksjonen, men en feil i prøveversjonen av nettleseren har gjort at spørsmålet om funksjonen skal slås på noen ganger ikke dukker opp.

- Bug’er er ikke uvanlig i betautgaver og blir rettet opp når vi blir kjent med dem, sier Lae Solberg.

Lagres i 18 måneder

Forslagsfunksjonen samler også inn maskinens unike IP-adresse, men denne blir ifølge Microsoft slettet umiddelbart.

- Dette gjøres for avgjøre den geografiske tilhørigheten og for å vite hvor vi skal sende de anbefalte nettstedene. Men vi sletter IP-adressen så snart ”Suggested Sites” har levert sine anbefalinger til brukeren. Vi lagrer ikke IP-adresser, forsikrer kommunikasjonsdirektøren.

Den informasjonen Microsoft lagrer, vil derimot oppbevares i 18 måneder før den anonymiseres. Dette er dobbelt så lenge som konkurrenten Google, men Lae Solberg forsvarer dette med større relevans i tjenesten.

- Større mengde data gir bedre forslag. Men når du sletter internetthistorikken så slettes også disse dataene. Microsoft ser for tiden både på mulighetene for å redusere denne perioden og hvordan søkedata kan anonymiseres bedre.

Siden nettleseren fortsatt er i prøvefasen, er det enda ikke avgjort hvordan det ferdige produktet blir seende ut.
- Hensikten med betatestingen er nettopp å avdekke feil og få innspill fra brukerne. Vi er derfor svært lydhøre for innspill fra brukerne, sier Lae Solberg.

LES: Microsoft ser alt du gjør
LES: - Kun du kan stoppe Microsoft