- Kun du kan stoppe Microsoft

Kommersielle aktørers jakt på personopplysninger stiller større krav til folks kunnskaper, mener Datatilsynet.

Internett og overvåking
Foto: Colourbox

Denne uka ble det kjent at Microsofts nye nettleser Internet explorer 8 overvåker alt du foretar deg på nettet og sender informasjonen tilbake til selskapet.
Blant annet registreres datamaskinens unike IP-adresse, språkinstillinger, hvilke sider du besøker og hvor lenge du befinner deg på dem.

Også Google har fått mye kritikk for å innhente brukerinformasjon fra sin konkurrerende nettleser Chrome.

Krever mye kunnskap

Atle Årnes, senioringeniør i Datatilsynet, ønsker ikke å kommentere funksjonen i de to nettleserne siden de fortsatt bare er tilgjengelige i prøveversjoner, men sier at stadig ny teknologi stiller større krav til brukernes kunnskaper:

Betalingen for gratistilbud er ofte personopplysninger

Atle Årnes, Datatilsynet

- Man må være utrolig kunnskapsrik og bevisst for å beskytte seg. Gratis tilbud om verktøylinjer og phishing-filtre popper opp, men betalingen er ofte brukerens personopplysninger. Det er viktig at folk setter en grense for hvor mye personopplysninger de er villige til å gi fra seg, sier Årnes til NRK.

Forbrukerne har makta

Google har tidligere fått kritikk for at de skanner innholdet i e-posten til brukerne av Gmail for å kunne vise skreddersydd reklame på siden.

Også Facebook har fått hard skyts for sin bruk av personopplysninger, men her klarte brukerne å sette en stopper for reklameframstøtet.

- Det er utrolig viktig at selskapene får en reaksjon hvis de går for langt. Det holder ikke bare at Datatilsynet reagerer, sier Årnes.

Siden Internet explorer og Chrome foreløpig bare er i en testfase, er det meningen at brukerne skal gi tilbakemeldinger til selskapene før den endelige versjonen slippes - også om personvern.
- Jeg vil tro at de revurderer om de får reaksjoner, sier Årnes.

Bevisst på personvern

Den omdiskuterte funksjonen kan slås av i begge nettleserne, men er påslått som standard. Det finnes også mange tekniske løsninger for å kunne surfe anonymt, men mange av dem krever inngående kunnskaper fra brukeren.
- Etter hvert som Internett har blitt en naturlig del av folks hverdag, har også personvernet blitt viktigere. Skal man surfe anonymt, krever det mye av brukeren. Man må reflektere over bruken av egen og andres pc-er og være bevisst på hva man legger igjen og hva som hentes inn igjen av informasjon, sier Atle Årnes.