NRK Meny
Normal

Landets lokalpolitikere refser KS

Lokalpolitikerne er misfornøyde med KS, og mener organisasjonen burde gjort mer for å unngå streik.

Unio i streik

Totalt har rundt 45.000 arbeidstakere lagt ned arbeidet. UNIO har alene hatt over 17.000 medlemmer ute i streik.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

I nesten to uker har tusenvis av kommuneansatte streiket for likelønn og en mer sentral fordeling av pengene. På det meste var over 45.000 arbeidstakere tatt ut i streik.

Onsdag ble den største streiken på 30 år avsluttet, og i dag kan kommuneansatte over hele landet gå tilbake på jobb.

En ny meningsmåling utarbeidet av Norgesbarometeret for Kommunal Rapport viser imidlertid at storparten av landets lokalpolitikere er misfornøyde med streikehåndteringen til Kommunesektorens interesse- og arbeidslivsorganisasjons (KS).

– I forhandlingsfasen føler jeg at det burde vært lagt til grunn mer vilje fra KS sin side, sier Arbeiderpartiets ordfører i Bø i Telemark, Arne Storhaug.

Et klart flertall av lokalpolitikerne som har hatt politisk ansvar for stengte barnehager og forsøplede gater de siste to ukene mener KS som arbeidsgiver burde strukket seg lenger for å unngå streiken.

– Burde strukket seg lengre

I meningsmålingen svarer 54 prosent at de mener det var galt av KS å kreve at store deler av likelønnsforhandlingene skulle skje lokalt. 55 prosent av de spurte mener KS burde strukket seg lengre i meklingen for å unngå streik.

Lokalpolitikere fra regjeringspartiene Arbeiderpartiet og SV er klart mest kristiske til KS' håndtering av lønnsoppgjøret.

– Betyr lite

Byrådsleder i Bergen, Monica Mæland fra Høyre, er uenig i resultatene, og mener undersøkelsen betyr lite.

Sigrun Vågeng

Administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng, forstår ikke kritikken fra lokalpolitikerne.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Jeg er helt uenig i de resultatene som er lagt fram. Dette er den viktigste jobbenKS gjør for oss. Vi er det største enkeltmedlemmet på tariffområdet, og for oss er det helt avgjørende at vi følger de prinsippene vi har gitt uttrykk for, sier hun.

KS forstår heller ikke kritikken som er rettet mot dem av flertallet av landets folkevalgte

– Jeg tenker at jeg har fått et mandat fra hovedstyret i KS. Det mandatet har kommet fram på bakgrunn av en bred behandling i organisasjonen. I dag er konflikten over, og styret har sagt seg veldig fornøyd med det resultatet som foreligger, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng.

Etter at streiken ble avsluttet sa Vegeng til NTB at hun mente årets oppgjør var ansvarlig, med en god balanse mellom lokal og sentral fordeling og med en tydelig likelønnsprofil.