Hopp til innhold

Kommunestreiken er over

Både arbeidsgiverne og arbeidstakerne bekrefter at kommunestreiken er over. Dermed er den største streiken i Norge på 30 år avsluttet.

Mellom 3000 og 4000 streikende Unio-medlemmer i demonstrasjonstog.

Totalt har rundt 45.000 arbeidstakere lagt ned arbeidet. UNIO har alene hatt over 17.000 medlemmer ute i streik.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

– Kommunestreiken er over, sier KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes til NRK like etter klokken 13.

Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder for KS

– Kommunestreiken er over, bekreftet Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder for KS, like etter klokken 13.

Foto: Johan B. Sættem

Tore Eugen Kvalheim i YS

– Årets kommuneoppjør har vært usedvanlig krevende, skriver YS-leder Tore Eugen Kvalheim i en pressemelding.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
– Jeg vil berømme YS Kommune, de andre arbeistakerorganisasjonene og KS for at de fant en løsning etter nærmere to ukers streik. Årets kommuneoppjør har vært usedvanlig krevende, skriver YS-leder Tore Eugen Kvalheim i en pressemelding.

Dermed er den største streiken i Norge på 30 år over. I nesten to uker har tusenvis av kommuneansatte streiket for likelønn og mer sentral fordeling av pengene. På det meste hadde rundt 45.000 arbeidstakere lagt ned arbeidet.

Ramme på 3,4 prosent

Dette er hovedtrekkene i oppgjøret, ifølge en pressemelding fra KS:

  • Et generelt tillegg på 2,1 prosent, minimum 7100 kroner
  • 1,2 milliarder kroner til lokale forhandlinger med 0,85 prosent fra 1. august 2010 og 0,25 prosent fra 1. januar 2011.
  • Oppgjøret har en ramme på om lag 3,4 prosent.

Partene har i dag, hver for seg, diskutert og finlest skissen til løsning som meklingsmann Dag Nafstad la frem i morges.

Trolig vil flere detaljer fra oppgjøret komme på plass utover ettermiddagen.

Les også: Skisse lagt frem i meklingen
Les også: Mer om bakgrunnen for streiken

Vil fortsatt merkes

Selv om partene kom til enighet onsdag, vil en del offentlige tjenester ikke kunne starte opp igjen før tidligst torsdag.

– En del av de tjenestene som starter på morgenen, som skole og barnehage, vil jeg tro må vente en dag til. Men at de som for eksempel jobber på sykehjem kan komme på jobb i løpet av ettermiddagen, er ikke urimelig å vente, sa FAFO-forsker Kristine Nergård til NRK i går kveld.

LES OGSÅ: Tar barna med på jobb
LES OGSÅ: Raser mot streikebryteri

Var stor avstand

Kronetillegg og fordeling av lokale lønnstillegg har vært to stridstemaer som måtte løses før kommunestreiken ble avblåst. Fordeling av lavlønn, ansiennitetstiger og likelønn var også blant temaene som partene i kommuneoppgjøret diskuterte de siste dagene.

Det har vært svært stor avstand mellom arbeidsgivere i KS og ansatte.

LO-lederen, Unio-lederen og YS-lederen hadde på forhånd krevd av arbeidsgiverne KS må senke sine krav om store, lokale lønnspotter til fordel for sentrale tillegg.

De samme tre organisasjonene, samt Akademikerne, krevde KS økte lønnsrammen, prosenten på lønnstilleggene samlet sett. Det er harde nok krav for mange kommuner som til dels sliter med å gi innbyggerne gode tjenester fra før.

Alle ønsket slutt på streiken

Partene har ønsket å få en slutt på streiken, men ikke uten at medlemmene, både kommunene og deres ansatte, kunne si ja til et anbefalt forslag.

Skissen fra meklingsmann Dag Nafstad skal sendes de ansattes organisasjoner, LO, Unio, YS Kommune og Akademikerne kommune, på uravstemning. Med et nei i uravstemningen, hadde det blitt en ny konflikt.

Kommuneoppgjøret har vært en svært vanskelig affære å få i havn, med mange ansatte, mange organisasjoner og mange slags ulike krav og ytelser.