Hopp til innhold

Klimakrisen blir verre

Det er så mye CO2 i havet at den globale oppvarmingen vil skje enda raskere enn man tidligere har trodd viser ny forskning.

Havis
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Havet begynner å bli mettet av klimagassen CO2 , og det forsterker den globale oppvarmingen.

– Det vil bli varmere

Helge Drange (t.v.), forskingsleder ved Bjerknessenteret sammen med Trond Iversen.

Helge Drange, forskingsleder ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Når havet ikke kan ta til seg like mye av utslippene som tidligere, vil det bli enda varmere enn antatt, forteller Helge Drange, forskingsleder ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

I et stort EU-prosjekt som består av 47 internasjonale partnere er målet å kvantifisere havets opptak av CO2, særlig i Atlanterhavet og Sørishavet.

Kunnskap om CO2-opptaket i havet er derfor helt sentralt for å kunne utvikle utslippsmål og strategier.

Forverrer klimakrisen

Ifølge Drange betyr dette at klimakrisen blir enda verre enn man til nå har trodd, for når CO2-innholdet i atmosfæren øker, fører det til økende temperatur. Effekten av våre klimagassutslipp blir dermed forsterket.

– Det er effekten av våre klimagassutslipp som blir forsterket på grunn av at naturen tar opp mindre og mindre CO2, sier Drange.

Da øker oppvarmingen av jorda, uavhengig av om vi klarer å redusere utslippene eller ikke. Noe som kan få uante konsekvenser for livet på kloden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Naturen virker mot oss

– Naturen virker i mot oss. Så dette betyr når vi nå ser frem i tid at våre klimagassutslipp må ned. Samtidig må vi også ta hensyn til at naturen tar opp mindre og mindre CO2. Slik at vi må både reduserer våre utslipp, og vi må øke reduksjonen for å ta hensyn til at naturen når et metningspunkt, sier Drange.

Havet virker som en svamp som suger opp en fjerdedel av de menneskeskapte CO2-utslippene. På det store klimatoppmøtet i København senere i år er målet å få en ny internasjonal kutt-avtale for perioden etter Kyoto-protokollen, som løper ut i 2012.

Må kutte mer

At havet begynner å bli mettet betyr at vi må kutte enda mer enn tidligere antatt, hvis vi skal unngå en mye varmere klode.

– Ja det er riktig, og da tror jeg vi snakker om 15-20 prosent i tillegg til de utslippene vi tidligere har sett for oss, sier Drange.

Tidligere har NRK skrevet om at livet i havet langs norskekysten trues av de økte CO2-utslippene. Noe som i tillegg til å øke den globale oppvarmingen fører til kraftig forsuring, og kan bli dramatisk for skalldyr og korallrev.

Les: Surt hav truer norskekysten