
Richard J. Hubbard hevder han ikke har gjort noe galt (Foto: Scanpix)
I en pressemelding fra Hubbards advokater heter det at avtalen var en spesiell juridisk sak som han ikke hadde noe ansvar for i Statoil.
Hubbard er ikke jurist, og han er overbevist om at det ikke
fant sted noe bevisst brudd på norsk lov eller Statoils etiske regler og vedtekter fra noen av dem som var involvert i prosessen bak Horton-kontrakten, heter det i pressemeldingen.
Prosessen som førte fram til Horton-avtalen var et resultat av kontinuerlig og åpen samhandling mellom de fleste
senior-medlemmene i de berørte delene av Statoils ledelse.
Hubbard var ikke den ansvarlige leder for Horton-avtalen, og han fulgte ønskene, instruksjonen og framgangsmåten til dem som godkjente og fikk igjennom kontrakten, ifølge pressemeldingen.
Nekter å ha gjort noe galt
Hubbard sier at han på dette grunnlaget både bestrider om det er lovlig og moralsk riktig å ilegge ham en bot på 200.000 kroner.
Etter nøye vurderinger har han likevel besluttet å godta
forelegget for å få en avslutning på saken. Han benekter selv å ha gjort noe galt, og også at andre ansatte
i Statoil skal ha gjort noe galt i denne saken.
Hubbard viser til at Økokrim ikke har funnet bevis for bestikkelser eller korrupsjon i forbindelse med avtalen, og at grunnlaget for Økokrims forelegg er en lov som trådte i kraft ett år etter at konsulentavtalen med Horton ble inngått.
Respekt for Statoil
Hubbard ønsker å gjøre det kjent at han personlig har stor aktelse for den dedikasjonen og profesjonelle kompetansen man finner i Statoil, til tross for de beklagelige hendelsene som har forårsaket så mange problemer for hans familie, hans
tidligere Statoil-kolleger og for ham selv, heter det i
pressemeldingen.
Horton-avtalen ble underskrevet i 2002, og innebar at Statoil skulle betale 115 millioner kroner over 11 år for å få råd om forretningsdrift i forbindelse med utbyggingen av gassfeltet South Pars i Iran.
Det var Mehdi Hashemi, sønn til en iraksk ekspresident, som
skjulte seg bak avtalen. Etterforskningen av avtalen førte til at konsernsjef i Statoil, Olav Fjell, internasjonal direktør Richard J. Hubbard og styreleder Leif Terje Løddesøl, måtte trekke seg fra Statoil.