NRK Meny
Normal

Frys av lærlinger til Norwegian

Yrkesopplæringsnemnda vil ikke at lærlinger tar jobb i flyselskapet Norwegian før nemnda har fått en redegjørelse fra selskapet. De som allerede har lærlingjobb, får fortsette.

 

Bjørn Kjos, administrerende direktør i Norwegian
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Vi har bedt administrasjonen i Norwegian om en utredning av lærlingsituasjonen i selskapet, blant annet i forhold til lover og forskrifter, sier lederen i Yrkesopplæringsnemnda i Akershus, Kari Hauge, til NTB.

Oversikt

- Jeg vil også be om en oversikt over det tilskuddet Norwegian får fra det offentlige for lærlingene i selskapet, sier Hauge etter dagens møte i yrkesopplæringsnemnda.

Hun mener Norwegian bryter yrkesopplæringsloven siden selskapet ikke gir tilbud til lærlinger under 20 år.

Yrkesopplæringsnemnda ønsker et svar fra Norwegian innen neste møte i nemnda 20. november.

Da først vil Yrkesopplæringsnemnda ta en avgjørelse på hva den gjør videre i saken.

46 kr timen

Norwegian tar bare inn voksne uten praksis fordi det blir billigere for dem. Dette legger opp til at voksne over 20 år skal jobbe for 46 kroner timen.

- For øvrig mener jeg at det burde være mulig å gi fagbrev til de voksne lærlingene som jobber i selskapet, sier Hauge, som også er distriktssekretær i LO i Oslo og Akershus.

Den måten lærlingene brukes på er uakseptabel, sier Tove Soldal som representerer Høyre i Yrkesopplæringsnemnda.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos avviser blankt at han utnytter lærlingordningen til å skaffe billig arbeidskraft.

Lærlingordningen i Norwegian er en jobb- og skoleordning hvor lærlingene gjennomgår sju læremoduler i lufta og på bakken i 24 måneder, før de tar eksamen og får fagbrev, sier Kjos til Aftenposten.

Konkurransevridende

Kjos får også kraftig kritikk fra YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

- Når selskapet i hovedsak bemanner flyene med personell som tjener fra 7.500 til 9.000 kroner i måneden, og samtidig mottar 2.000 kroner i tilskudd fra staten, må det reageres.

- Det er konkurransevridende å la lærlinger erstatte fast ansatte, og dette kan vel ikke resten av flybransjen sitte rolig og se på. Vi vet at konkurrerende selskaper lønner sine folk langt bedre, sier han.

Lærlingspørsmålet i Norwegian er i ferd med å bli brakt inn i meklingen for lønnsoppgjøret i selskapet, og de ansatte truer med streik.

Norwegian har i løpet av det siste året tatt inn rundt 80 lærlinger som i dag utgjør nesten en tredel av kabinbesetningen.

(NTB)