Hopp til innhold

– Staten kan bidra, men bør ikke det

Telenor ber regjeringen hjelpe selskapet med å få tilbake mobillisensen i India, men BI-professor Petter Gottschalk fraråder den norske staten å blande seg inn.

Petter Gottschalk

BI-professor Petter Gottschalk sier staten bør holde seg unna Telenors problemer i India.

Foto: NRK

– Staten kan bidra, men bør ikke bidra, sier BI-professor Petter Gottschalk til NRK.

Han sier årsaken er at mange store bedrifter i norsk næringsliv «har svin på skogen i utlandet».

Indisk høyesterett fratok torsdag mobil-lisenser fra 122 selskaper som driver i landet, blant dem Telenor.

Den indiske staten tapte nesten 200 milliarder kroner på at tidligere teleminister Andimuthu Raja i 2007 delte ut lisenser til lavpris.

Til Dagens Næringsliv sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at det er for tidlig å si hvordan Telenor vil løse saken. Men han vil ha hjelp fra den norske regjeringen til å påvirke myndighetene i India.

– Det kan godt være et virkemiddel som er en del av virkemiddelpakken. Vi må fortelle indiske myndigheter hva vi mener om dette, sier Baksaas.

Han håper å få til møter på ministernivå i India.

Jon Fredrik Baksaas

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier han vil ha hjelp fra den norske regjeringen til å påvirke myndighetene i India.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Statsråd Trond Giske

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) sier at Norge skal bidra aktivt for å sikre Telenors investeringer i India.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Giske positiv

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) sier at Norge skal bidra aktivt for å sikre Telenors investeringer i India.

– Vi følger situasjonen og har nær kontakt med Telenor om saken. Vi skaffer oss nå informasjon om høyesterettsdommen og hvilke handlingsalternativer som foreligger, sier Giske.

– Norske myndigheter vil bidra aktivt for å finne gode løsninger og for å sikre Telenors store investeringer og tilstedeværelse i India. Vi er allerede i gang med dette og har dialog med Telenor, sier Giske.

– Hold en armlengdes avstand

Saken blir sett på som den største korrupsjonsskandalen i landets historie.
Telenor ser for seg to utveier: Å ta ut erstatningskrav mot den indiske stat, eller å være med i neste anbudsrunde for å sikre investeringene som allerede er gjort.

Telekomanalytiker Tore A. Tønseth i Argo Securities sa torsdag til NTB at han tror Telenor vil velge det siste alternativet.

Ifølge BI-professor Petter Gottschalk er Telenor-saken per nå kun er en sak for styret og ledelsen, og ikke for den største eieren.

– Vi har så mange eksempler på at norske bedrifter i utlandet har tilpasset seg de lokale forholdene, inkludert ved å være med på korrupsjon, forteller Gottschalk til NRK.

– Inntil de andre versjonene i denne saken kommer frem, så bør regjeringen holde en armlengdes avstand, maner Gottschalk.