Hopp til innhold

– Mer enn 12 milliarder står på spill

Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, innrømmer at det var spesielt å våkne opp til nyheten om at selskapet har mistet sin lisens i India. Baksaas sier mer enn 12 milliarder kroner står på spill i landet.

Baksaas Telenor

Jon Fredrik Baksaas sier nyheten fra India var spesiell å våkne opp til. Her på hotellet sitt i forbindelse med World Economic Forum 2012 i Davos i forrige uke.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Torsdag kom nyheten om at høyesterettsdom i India gjør at Telenors samarbeidspartner Uninor mister lisensen for 36 millioner mobilkunder i India.

Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas legger ikke skjul på at det var en lite hyggelig beskjed å få.

– Det var en spesiell nyhet å våkne opp til i dag. Å få en slik beslutning mot en hel industri er ganske ødeleggende for industriens utviklingsstatus, så dette er noe vi ser alvorlig på, sier Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas til NRK.

– Kan dere bli kastet ut av landet nå?

– Vi får se hva denne overgangen representerer. Det er veldig tidlig, og jeg kan ikke si her og nå at jeg har oversikten over detaljene i denne store dommen som har kommet, sier Baksaas.

Han presiserer at dommen først og fremst er rettet mot myndighetenes håndtering av lisensutgivelser over en årrekke, og at dette omfatter mange aktørers lisenser, 122 i sum.

– Myndighetene må bygge en tillitsplattform for denne industrien, og det er det neste vi nå må jobbe med, sier Baksaas.

– Gjelder myndighetenes praksis

Han vil ikke gå med på at dommen betyr at Telenor har en korrupt samarbeidspartner i India.

– Det er ikke det denne dommen peker på. Denne dommen peker på myndighetenes praksis når det gjelder lisensutdelinger i 2008 og før det. Så får man se om det spørsmålet gjelder vår partner, og andre, sier Baksaas, og legger til:

– Vi har gått gjennom våre gjennomganger i forkant av prosjektet (i India, journ.anm.) og ikke avdekket noe som tyder på korrupsjon, sier Baksaas.

– Katastrofe

Danske John Strand er en av Nordens mest anerkjente telekomanalytikere. Han feller en knusende dom over Telenors gigantsatsing i India, og sier til NRK at man må konstatere at Telenors satsing i India har vært et mareritt fra dag én.

– Kjennelsen i indisk høyesterett er en av de største katastrofer som har rammet Telenor til dato, sier Strand.

Baksaas sier til NRK at Telenor i India har investert «hele sitt Telenors kompetansegrunnlag», og legger ikke skjul på at det har vært et prestisjeprosjekt for selskapet.

– Pengemessig har vi investert i størrelsesorden 12 milliarder kroner, og mer enn det, så dette er jo et stort prosjekt for oss.

– Mer enn 12 milliarder på spill

Baksaas mener Telenor på tross av dommen har hatt «fenomenal operasjonell fremgang» i landet, med over 30 millioner kunder.

– Vi tar markedsandeler i de sirklene vi er inne i, og er på vei mot «break-even» i 2013, så for oss er dette viktig, sier Baksaas, som forteller at han skal bruke resten av dagen til møtevirksomhet, for å få oversikt over detaljene i dommen.

– Står 12 milliarder kroner på spill her?

– Det er mer enn 12 milliarder kroner som står på spill, egentlig, fordi at her er det jo hele industriens utvikling i India som står på spill. Dette angår også hvordan investeringer i India, ikke bare i telekomindustrien, vil bli behandlet i fremtiden, sier Baksaas, som legger til at Telenor satser på å være i India, også i fremtiden.

Baksaas vil ikke være med på at India-satsingen har vært feilslått, men sier at «der man står i dag kan man si at vi ikke er fornøyde med rammevilkårene for investeringer».

– Men det må tillegges at vi har arbeidet oss gjennom mange utfordringer før, og nå må vi jobbe oss gjennom denne.