NRK Meny
Normal

For høy årsavgift på bilen

Tollvesenet sender nå ut krav om årsavgift på 3,2 millioner norske biler. Men tusenvis av bileiere får feil avgift i posten.

årsavgift
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I år er årsavgiften for første gang miljødifferensiert - men feil i tollvesenets registre gjør at tusenvis av bileiere får feil årsavgift i posten.

Eiere av bensinbiler og dieselbiler med fabrikkmontert partikkelfilter skal betale 340 kroner mindre enn i fjor, mens eiere av dieselbiler uten fabrikkmontert filter får en økning på 100 kroner.

Dieselbileiere som ikke har partikkelfilter på bilen må dermed betale 430 kroner mer enn andre bileiere.

Må sjekke selv

Nye avgiftsregler fra 1.januar 2007 gjorde dieselbiler billigere, og av nesten 130 000 solgte personbiler i fjor hadde 75 % dieselmotor. Svært mange har partikkelfilter - da skal du nemlig betale lavere årsavgift. Men du må altså selv vite om du har partikkelfilter på bilen.

6 000 har fått for høy årsavgift i posten

Ifølge tollvesenet, er det sendt ut for høy årsavgift til 6 000 bileiere - noe som skyldes at feil data er lagret om bilen i sentrale registre.

Bilorganisasjonen NAF har allerede mottatt meldinger om at dieselbileiere med godkjent partikkelfilter har fått høy årsavgift - 
3 090 kroner. Den riktige årsavgiften for bileiere med partikkelfilter er 2 660 kroner.

- Dersom du har dieselbil med fabrikkmontert partikkelfilter – og likevel ikke har fått redusert avgift må du selv via forhandler eller importør fremskaffe dokumentasjon på at kjøretøyet faktisk har fabrikkmontert filter, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Må dokumentere at du har krav på lav avgift

Dokumentasjonen må vise til Trafikkstasjonen. Får du ikke giro med korrekt beløp før 25. mars, må du betale den opprinnelige giroen – og be om å få refundert differansen i ettertid, ifølge NAF.

Fristen for å betale årsavgiften er i år 25. mars.