Finanspolitiker: – Trenger pengene

Forenkling av skatteregler og trusler om strengere straffer til tross, Norge taper fortsatt milliarder på svart arbeid per år.

Video Torgeir Micaelsen: En utilsiktet virkning

Leder for finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen, sier nordmenn har både et moralsk ansvar og råd til å betale for hvitt arbeid.

Foto: Nyhetsspiller

Torgeir Micaelsen leder finanskomiteen på Stortinget. Han liker dårlig tallene NRK presenterte fredag morgen.

De fortalte at mer enn 28 000 av de nær 44 000 personene som er registrert med poststed Polen ikke betalte skatt i 2010. Samme dag offentliggjør FAFO en rapport om polsk arbeidsinnvandring i Oslo. Der svarer 25 prosent av de polske bygningsarbeiderne og nær 60 prosent av de polske renholderne at de jobber svart.

Les også: Over 28.000 polakker betalte ikke skatt i fjor

– Vi trenger pengene for vi har mer enn nok ugjort i Norge. Veier og sykehjemsplasser skal bygges og folk skal ha den pensjonen de har krav på i fremtiden, så vi trenger alle de pengene vi kan få inn i felleskassen, sier Micaelsen.

Kan gi lavere inntektsskatt

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner

Foto: Tone Staude / NRK

Skatteetaten anslår at staten taper mellom 50 og 100 milliarder kroner i svart arbeid per år.

– Den svarte økonomien i Norge er betydelig, og det er ikke noe tvil om at det er alle andre som betaler skatt, som må betale den regningen. Hadde vi fått bukt med dette problemet kunne vi redusert for eksempel den skatten vi betaler på inntekt betraktelig, sier Micaelsen.

Det skatteløftet får både finanspolitiske talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner, og partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet til å trekke på smilebåndet.

– Kampen mot svart arbeid er viktig, for som Micaelsen sier, når noen ikke betaler så må andre gjøre det. Det er også viktig å si at svart arbeid blant polakker ikke skyldes dårligere skattemoral hos polske arbeidere, men heller strukturene i arbeidslivet. Derfor må vi se på hvordan vi sikrer at de kommer inn i den legale delen av arbeidslivet. Når det gjelder moralen i skatteløftet til Micaelsen er jeg ikke like sikker, sier Sanner til NRK.

– Folk må ta ansvar

Heikki Holmås

Heikki Holmås

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Heikki Holmås i Sosialistisk Venstreparti sier ansvaret for det svarte arbeidet er delt.

– De som ønsker å jobbe svart må ta ansvaret selv, men folk må også være bevisst når de bruker arbeidskraft i bransjer med mange ufaglærte og mange arbeidsinnvandrere. Oppdragsgiverne må stille tydelige krav til hvitt arbeid, og de må gjøre det de kan for å bli sikre på at arbeidet utføres slik loven krever, sier Holmås.

Firmaer i grenseland mellom å drive lovlig og ulovlig har han bare én medisin for.

– Dem må vi slå knallhardt ned på.