Enda et kraftig rentekutt i USA

Den amerikanske sentralbanken vedtok i kveld å kutte renta med 0,75 prosentpoeng. Renta står nå i 2,25 prosent, og er kuttet med tre prosentpoeng siden september.

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke.

Foto: TIM SLOAN / AFP

Mye indikerer at den amerikanske økonomien er dødssjuk. For å roe ned et nervøst marked og stimulere til økonomisk vekst, har derfor den amerikanske sentralbanken derfor vedtatt å sette ned renta.

Den amerikanske sentralbanken vedtok i kveld klokka 1915 å kutte renta med 0,75 prosentpoeng.

Dette kommer på toppen av at sentralbanksjef Ben Bernanke i januar satte ned renta to ganger med til sammen 1,25 prosentpoeng. Det førte umiddelbart til en oppgang på børsen, men tilbakeslaget kom raskere enn svint.

Det var ventet at Bernanke ville senke renta med ett prosentpoeng, men han tok altså ikke så hardt i. Renta til den amerikanske sentralbanken står nå i 2,25 prosent.

Ikke siden 1984 har amerikansk økonomi opplevd et kraftigere rentekutt.

Børsene har oppgang

Hjulene i amerikansk økonomi har kilt seg fast, og den amerikanske sentralbanken gjør nå nok et forsøk på å smøre maskineriet for å få det hele i gang igjen.

Men umiddelbart etter rentekuttet, gikk indeksen på industribørsen Dow Jones rett i været, og endte opp 3,51 prosent til 12.391,52 poeng.

Teknologibørsen Nasdaq reagerte enda mer positivt på sentralbankens rentekutt og steg til 2.268,26 poeng – en økning på 4,22 prosent.

En annen grunn til oppgangen er at de store amerikanske investeringsbankene Lehman Brothers og Goldman Sachs la fram sine tall for første kvartal i ettermiddag. Resultatene er svake, men likevel bedre enn fryktet.

Samtidig hadde markedet forventet et kraftig rentekutt - som altså nå er et faktum.

Vil ikke akselerere

Både Lehman Brothers og Goldman Sachs halverte resultatene fra samme periode i fjor på grunn av store tap på amerikanske boliglån, eller det såkalte subprime-markedet.

Hittil i år er Lehman Brothers-aksjen ned mer enn 50 prosent, mens Goldman Sachs er så langt i år ned 30 prosent.

Mye tyder derfor på at den amerikanske bank-krisen ikke vil akselerere ytterligere allerede i dag, etter at kollapsen i gigantbanken Bear Stearns skapte kraftig turbulens i markedet i går.