Hopp til innhold

Boliger selges før visning

Flere boliger selges nå allerede før første visning. - Det er lett å omgå 24-timersregelen, mener direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter.

Boligsalg
Foto: Anne Lognvik / NRK

24-timersregelen ble innført i 2007 for få ned tempoet i budrundene.

Den sier at megleren ikke kan akseptere et bud før det har stått i minst 24 timer etter siste visning. Men kjøper kan ringe rett til selger før visning og legge inn bud.

Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, opplever det som problematisk.

En uting

- Det er en uting for budgiverne som ikke kommer til med budene sine. Det er en uting for selger som får et press på seg til å akseptere et bud fordi han ikke har nerver nok til å vente på budrunden. Det er dessuten svært problematisk for meklere som ikke kan holde tempoet i budrunden nede, noe de er pålagt, sier Tveter.

På kontoret til Krogsveen Eiendomsmegler på Majorstuen i Oslo er det mye å gjøre om dagen. Salgsdirektør Karsten Onsrud sier at de i økende grad opplever at kjøper tar kontakt med selger for å få til en avtale før visning.

- Ja, dessverre ser flere kjøpere sitt snitt til nærmest å få lurt til seg boligen, sier Onsrud.

Etter hensikten

Statssekretær i Finansdepartementet, Ole Morten Gjeving, mener 24-timersregelen har fungert etter hensikten.

- Vi kommer til å innføre en klar plikt for meklere til å fraråde boligselger å ta imot bud direkte, men kommer ikke til å innføre et forbud mot å selge bolig og eiendom privat, sier Gjeving.