Hopp til innhold

Bellona vil ha Statsol

Bellona mener de har funnet den perfekte løsningen for å gjøre Norge klimanøytralt - uten å kjøpe en eneste kvote og med mulighet til å tjene gode penger.

Frederic Hauge
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Og idéen får støtte i alle de rødgrønne partiene.

Bellonas nye klima-idé er et selskap som kan hete Statsol og sørge for ren solenergi verden over.

Målet er at selskapet i 2040 produserer 64TWh strøm årlig, noe som tilsvarer kutt på 60 millioner tonn CO2, omtrent det Norge slipper ut i dag. Dermed oppnår Jens Stoltenberg målet om et klimanøytralt Norge ti år før tida.

- Dette må jo være en drøm for en statsminister som sitter med så mye penger og så mye moralsk ansvar, sier Frederic Hauge om det nye selskapet han lanserte på Bellonas årskonferanse i dag.

Grønn solenergi

Tanken er at Norge istedenfor å kjøpe klimakvoter selv skal sørge for kutt i klimautslippene verden over gjennom grønn solenergi. Gjennom et statlig solenergiselskap har dermed norske myndigheter full kontroll over prosjektene, og på toppen av det hele kan det føre til enorme inntekter i framtida gjennom salg av energi og teknologi knyttet til solceller. 

Solen

Solen skal sørge for ren energi verden over, ifølge Bellona.

Foto: Soho/Nasa, SOHO

- Nå har Norge tjent veldig mye penger på å forurense atmosfæren via oljevirksomheten, nå tror jeg vi kan tjene enda mer penger på en slik satsning på sikt, fastslår Hauge.

Store investeringer

Men det vil koste. Hele 30 milliarder i året fra 2010 mener Bellona må investeres, noe som tilsvarer nær 2 prosent av oljefondet.

Dermed blir dette i utgangspunktet langt dyrere enn å kjøpe klimakvoter fra u-land, men Frederic Hauge mener det må til for å få inntektene i framtida og for å gjøre oljefondet mer uavhengig av oljeinntektene.

Etter noen år skal investeringene også ned til 10 milliarder i året. Dette tilsvarer ifølge Frederic Hauge det Norge må ut med for klimakvoter om den løsningen velges.

Må lage solceller

Det er også flere skjær i sjøen. Før en kan produsere ren solenergi må en nemlig lage solceller, og i dag er en avhengig av å bruke forurensende energi i denne industrien.

Bellonas løsning på dette er å bygge tre nye gasskraftverk med CO2-rensing. Håpet er at dette skal være med på å utvikle teknologien rundt CO2-rensing og gi 2500 nye arbeidsplasser her til lands.

Rødgrønn støtte

Frederic Hauge og Bellona får støtte fra regjeringspartiene. Senterpartiets Per Olaf Lundteigen var på konferansen, og han synes det er en glitrende idé.

- Det koster å investere i første omgang, men så får vi avkastning i åra framover. Sånn har vi gjort det i Norge når vi har gjort de store framskrittene, og det må vi fortsette med, sier Lundteigen.

Heller ikke hans kollega i finanskomitéen på Stortinget, Heikki Holmås fra SV, er negativ til å bruke miljøpenger på denne måten.

- Dette betyr å bidra til å få ned klimautslippene i andre deler av verden gjennom produksjon og utvikling av ny teknologi i Norge, og det synes jeg er en spennende tanke, sier Holmås.

Og Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen avviser ikke tanken om Statsol.

- Jeg tror nok det er noen fallgruber her, men klimatrusselen er den største saken i vår tid, og derfor skal vi også tenke store tanker, sier Micaelsen. - Det dreier seg om store beløp her, men vi i Arbeiderpartiet vil se nærmere på dette, og tar Bellonas idé på alvor.