Normal

Norske bankkunder rammet av datainnbrudd

Et datainnbrudd i Hellas kan ha ført til at norske kortnumre er på avveie.

Varsel-SMS fra SR-Bank

Kunder iblant andre SR Bank har mottatt varsel om at de kan ha blitt offer for datainnbruddet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Sparebank 1-gruppen har i dag varslet rundt 1000 av sine kunder om at kortnumrene deres kan være på avveie etter datainnbruddet i Hellas.

– Vi har gode rutiner for å fange opp uvanlig aktivitet på kortene. Så langt vet vi ikke så mye om årsaken, men det er et mulig datainnbrudd i Hellas, sier informasjonsdirektør Christian Brosstad i Sparebank 1-gruppen til NRK.no.

Banken har derfor begrenset visa-delen i kortet og sendt ut nytt kort til kundene som er berørt. Dette skal ikke ha noe å si for bruken av kortet i norske butikker og minibanker.

Uklart hvor mange som er rammet

Det var Visa Norge som varslet bankene om det mulige datainnbruddet, men kortleverandøren ønsker ikke å opplyse om hvor mange kunder og hvilke banker som er rammet.

– Norske banker får oversendt lister fra Visa når vi har mistanke om at kortnummer kan være på avveie. Så er det opp til bankene å vurdere hva de gjør videre, sier pressekoordinator i Visa Norge Trond Cornelius Brekke til NRK.no.

Fanget opp svindelen

Informasjonssjef i DnB Aud-Helen Rasmussen sier til NRK at de har vært kjent med hendelsen i Hellas noen uker.

– Men vi har varslingssystemer som fanger opp denne type svindel før kunden blir belastet. Jeg kjenner ikke til at enkeltkunder har blitt rammet denne gangen, men om det skulle være situasjonen vil vi ta kontakt med dem det gjelder, sier Rasmussen.

Informasjonssjef i Nordea Thomas Sevang sier til NRK at deres kunder ikke er berørt av det greske datainnbruddet.