Bakkemannskaper bryter loven

Bakkemannskapet til Norwegian begår grove brudd på arbeidsmiljøloven fordi de jobber mye mer enn det som er lov.

Norwegian
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Arbeidstilsynet har avdekt at det selskapet Norwegian betaler for å sitte i skranken, håndtere bagasjen og flyet på bakken, bryter loven, og selskapet kan bli politianmeldt.

Blant annet jobber de ansatte over 20 dager i strekk, og timetallet i måneden er skyhøyt.

- Det er brudd på overtids- og arbeidsstidsbestemmelsene. Det er brudd på daglig og ukentlig fritid, og det er brudd på at alle skal ha et godt arbeidsmiljø, sier seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Arne Helge Mikkelsborg, som har foretatt kontrollene.

Innsjekking

Det er mange som skal reise bort i sommerferien.

Foto: DAVID LONGSTREATH / AP

285 timer i måneden

Foran innsjekkingsskranken i disse dager står det lange køer av ferieklare nordmenn som skal ut på reise. Bak skranken er det stor sjanse for at den personen som sjekker deg inn, har vært på jobb i over et døgn. Og de har trolig jobbet mellom 20 og 30 dager i strekk.

- Personer har jobbet svært mange dager i strekk og lange skift, sier Mikkelborg.

Etter det NRK erfarer, kan det dreie seg om 20 til 30 dager i strekk med skift på over ett døgn. Én person har jobbet til sammen 285 timer på én måned. Vanligvis er grensen på 145 timer.

 

Flyselskapet Norwegian ser alvorlig på at Arbeidstilsynet går til politianmeldelse fordi bakkemannskap jobber mye mer enn loven tillater. -Informasjonsdirektør i Norwegian Anne Grete Ellingsen sier de nå vil rydde opp i forholdene.

 Overivrige sommer-arbeidere

Det er det finske selskapet Northport som skaffer bakketjeneste til Norwegian, og Northport har igjen engasjert Proffice Aviation til å gjøre jobben. Proffice Aviation hadde det billigste budet da de begynte i oktober i fjor.

Stasjonsjef for Proffice Aviation på Gardermoen, Stig Aarnes, vil ikke kommentere opplysningene.

- Vi må vente til at det foreligger en rapport fra Arbeidstilsynet, sier han.

Ifølge Aarnes er det mange som jobber om sommeren, som er veldig interessert i å jobbe mest mulig. - Vår bekymring er at det er flere som tar seg flere jobber ved siden av, og dermed blir det ute av vår kontroll hvis loven brytes.

Politianmeldes

Proffice Aviation kan uansett regne med en reaksjon fra Arbeidstilsynet.

- Vi gir dem pålegg om å rette opp dette, og dersom det er grove brudd som avdekkes, er vanlig prosedyre å politianmelde, sier seniorinspektør Arne Helge Mikkelborg.