NRK Meny
Normal

Åpner for innbytte av Iphone 4

Apple tilbakeviser at antennen på den nye Iphone 4 er feildesignet, men åpner likevel for at kunder som er misfornøyde får levere tilbake telefonen sin.

USA/

En kunde tester ut nye Iphone 4 i en butikk i USA.

Foto: Eric Thayer / Reuters

Apple iPhone 4 kø

Lange køer preger Apples produktlanseringer. Spørsmålet er nå om folk stiller seg i kø for å bytte deres nyeste telefon.

Foto: Paul Sakuma / Ap

Nesten før noen hadde fått tak i den nye iPhone-modellen begynte ryktene å svirre om store problemer med signalstyrke og antenne. Dette til tross for at Apple i lanseringen hadde solgt inn telefonens antenne som bedre enn noensinne.

Les også: Apple med slank nylansering
Les også: - Antenneproblemer på Iphone 4

Kunder kunne fortelle at signalstyrken sank betydelig hvis de holdt telefonen på en bestemt måte. Noen kunne til og med melde at samtaler ble brutt hvis de holdt sin nyinnkjøpte Iphone 4 på denne måten.

De første anmeldelsene av mobiltelefonen kom for en stund siden. Ifølge de fleste anmelderne innfrir Apples nye bidrag på smarttelefonfronten de høye forventningene.

Men samtidig som køene hoper seg opp rundt Apples butikker rundt om i verden, kom også rapporter om ukjente feil ved den nye modellen.

Telefonen mister nemlig signal når hånda til brukeren dekker et visst område av nederste, venstre hjørne av telefonen.

Telefonen er ennå ikke i salg i Norge, men er ventet å bli tilgjengelig fra norske mobiltelefonoperatører i løpet av sommeren.

– Returnér telefonen innen 30 dager

Hittil har Apple for det meste bare skrytt av sitt nye produkt. På mandag kunne markedsavdelingen klappe seg selv på skulderen og markere at selskapet hadde passert 1,7 millioner solgte telefoner.

Men i dag offentliggjorde Apple en pressemelding der de forklarer hva de gjør med de mye omtalte signalproblemene, og på slutten av meldingen åpner de for at kundene kan få pengene tilbake.

– Hvis du ikke er fornøyd med produktet kan du returnere det til nærmeste Apple-godkjente butikk eller til Apples nettbutikk. Hvis telefonen er uskadd og du gjør dette innen 30 dager etter kjøp, får du alle pengene tilbake, skriver selskapet.

Les også: Leveringstrøbbel kan skade Apple

Selv om Apple velger å informere om at kundene kan ta turen tilbake til butikken og få pengene igjen, innrømmer de ingen feil på antennedesignet.

Video Steve Jobs - lansering av iPhone 4

VIDEO: Steve Jobs lanserte telefonen på en utviklerkonferanse i begynnelsen av juni. Nå åpner selskapet hans for retur for misfornøyde kunder.

– Programvareglipp viser feil signalstyrke

Apple opplyser at de har tatt alle meldingene fra bekymrede kunder alvorlig, og at det ble satt i gang en gjennomgang for å finne ut hva dette skyldtes.

Les også: Frykter kaos ved Iphone-lansering

Etter å ha undersøkt problemene nøye konkluderer selskapet med at det nye smarttelefon-flaggskipet ikke har en feil med antennen, men at telefonen faktisk viser for god signalstyrke.

– Etter å ha undersøkt dette ble vi overrasket over å oppdage at formelen vi har brukt for å regne ut hvor god dekning telefonen har har vært feil. Vår utregning har gjort at programvaren i telefonen i mange tilfeller har vist to steg for god dekning, skriver Apple.

Dermed konkluderer de med at brukere som opplever et kraftig fall i signalstyrke ved å gripe rundt telefonen egentlig er i et område med svært dårlig deknig, men ikke merker det selv siden telefonen viser for god signalstyrke før de tar i telefonen.

Den feilaktige utregningen av signalstyrke skal også gjelde tidligere modeller av Iphone, og alle modellene vil få en ny versjon av programvaren som retter dette innen et par uker.