Bush: - Blair overtar trolig ikke etter Wolfowitz

Den amerikanske presidenten, George W. Bush, ønsker ikke å se sin nære venn Tony Blair som leder for Verdensbanken. Derimot sier Bush at en amerikaner vil overta etter  Wolfowtiz.

Bush og Blair

Tony Blair (v) og George W. Bush har i lang tid vært nære venner.

Foto: Charles Dharapak / AP

Bush bekrefter for første gang at en amerikaner trolig kommer til å overta lederstillingen i Verdensbanken etter omstridte Paul Wolfowitz, som i forrige uke ble tvunget til å gå av.

LES OGSÅ: Wolfowitz går av

Tidligere har det vært spekulert i om den avtroppende britiske statsministeren, Tony Blair, ville bli Wolfowitz sin etterfølger, men nå avkrefter Bush ryktene.

- Jeg har ikke snakket med Tony Blair om saken, men jeg tror det vil være best om en amerikaner ledet Verdensbanken, sa Bush under et intervju med Reuters i natt.

Den britiske statsministeren, som har vært en av Bush` nærmeste venner og allierte i krigen mot terror, går av sin statsministerpost den 27. juni i år. Da har han sittet 10 år ved makten.

LES OGSÅ: Blair trekker seg 27. juni

Ny leder snart

Hittil har det nærmest vært en norm at en amerikaner skal lede  Verdensbanken, mens Det internasjonale pengefondet blir styrt av en europeer.

Det amerikanske finansdepartementet er nå i full gang med å finne Wolfowitz` erstatter, og om kort tid vil den amerikanske presidenten få overlevert en liste med aktuelle kandidater.

De mest prominente navnene som topper listen foreløpig er blant annet USAs handelsutsending Robert Zoellick og ekspedisjonssjef i det amerikanske finansdepartementet Robert Kimmitt.

Ga kjæresten lønnsøkning

Wolfowitz går av 30. juni i år. Dette som følge av at han brøt bankens regler da han gav sin kjæreste Shaha Riza forfremmelse og en solid lønnsøkning da hun ble flyttet over fra Verdensbankens kommunikasjonsavdeling og til det amerikanske utenriksdepartementet etter at han ble utnevnt som sjef.

Dette for å unngå en habilitetskonflikt.

Lønnen til Riza har hele tiden vært betalt av banken. Med sine 200.000 dollar har hun tjent mer enn utenriksminister Condoleezza Rice.