Skatteetaten advarer mot nye falske e-poster

– Vi har i dag fått henvendelser om en ny variant av falsk e-post som utgir seg for å komme fra Skatteetaten, opplyser Skatteetaten i en pressemelding.

Skatteetaten advarer mot nye falske e-poster

Dette er deler av e-posten som mange personer har mottatt de siste dagene. Her blir folk bedt om å oppgi kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder eller kontonummer.

Foto: NRKs e-post / Skjermdump

Denne uken ble det kjent at Skatteetaten har fått mange henvendelser fra personer som har mottatt falske e-poster. E-postene utgav seg for å være sendt fra etatens kundeservice og forsøkte å svindle et ukjent antall mennesker.

Fredag kveld advarer Skatteetaten mot mange henvendelser fra publikum om et nytt svindelforsøk på e-post som utgir seg for å være fra etaten.

– I den nye varianten er avsender tilsynelatende skatteetaten@skatteetaten.no. Denne gangen er adressen uten stavefeil, heter det videre i pressemeldingen.

Anette Bjerke

Anette Bjerke i Skatteetaten råder aller til å slette e-posten. Arkivbilde.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Blir bedt om å oppgi kredittkortopplysninger

Fungerende kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Anette Bjerke, forteller at mottaker får beskjed om å laste ned eller åpne et vedlegg om skatterefusjon i e-posten.

Via noen lenker kommer man til en side som ser ut som er Skatteetatens nettside, og hvor man blir bedt om å oppgi kredittkortopplysninger.

– Bare i dag har vi mottatt 60 henvendelser om denne e-posten. Det sier likevel lite om omfanget da ikke alle varsler oss om mottaket av slike e-poster, forteller Bjerke til NRK.

– Ikke trykk på noen lenker

Bjerke advarer mot å trykke på noen lenker i e-posten.

– Dette er et forsøk på svindel, og e-posten bør slettes, sier Bjerke sier til NRK.no

Dette er et såkalt phishing-forsøk, for å lure til seg kredittkortnummer og koder.

– Vi vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder eller kontonummer via e-post, sier hun.

Bjerke forteller at det ikke er registrert noen tilfeller av personer som har latt seg lure så langt.

– E-postene ser uprofesjonelle ut og inneholder flere skrivefeil. Dessuten viser folk generelt aktsomhet og oppgir ikke kredittkortopplysninger så enkelt, sier kommunikasjonsdirektøren.

Falsk e-post fra Skatteetaten

Selvangivelsen blir snart tilgjengelig, og mange er nysgjerrig på om de får baksmell eller har penger til gode. Selv om det passer økonomien å få penger tilbake allerede nå, må du ikke la deg rive med av e-poster som nå sendes rundt. Dette er en skjermdump av den første falske e-posten Skatteetaten gikk ut og advarte mot.

Foto: NRKs e-post / Skjermdump

– Klassisk spamteknikk

Ordlyden i de falske e-postene varierer noe, men avsender og formål er trolig det samme.

– Det er klassisk spamteknikk å gjøre små variasjoner, for å lure spamfiltrene, opplyser Skatteetatens sikkerhetssjef Svein Mobakken

Skatteetaten har følgende råd til de som har trykket på lenker og/eller tastet inn opplysninger:

  • Hvis de har trykket på lenken, men ikke gitt inn kredittkortdetaljer: Kjør virusscan med oppdatert antivirussystem.
  • Hvis de har gitt inn detaljer i skjemaet (kredittkortnummer, CVC): Sperr kredittkort/konto straks.

De oppfordrer personer som har mottatt den falske e-posten om å sende den videre til Skatteetatens sikkerhetsavdeling på phishing@skatteetaten.no