Hopp til innhold

– NHO risikerer å bli tatt mindre alvorlig

NHOs krav til kraftige skattekutt for næringslivet rett i forkant av lønnsoppgjøret er lite klokt, mener tidligere næringsminister Trond Giske. – Må gå an å ha to tanker i hodet på en gang, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Trond Giske

- NHO må være påpasselig med også selv å utvise moderasjon i forkant av lønnsoppgjøres, mener Trond Giske.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Arbeiderpartiets Trond Giske mener NHOs krav om skattekutt harmonerer dårlig med ønsket om et lønnsoppgjør til våren der arbeidstakerne oppfordres til moderasjon.

NHO har den siste tiden kommet med en rekke krav til skattelettelser for næringslivet. Organisasjonen vil blant annet ha bort formuesskatten, og at skatten bedriftene betaler av eget skattepliktige overskudd (selskapsskatten), blir senket til 20 prosent.

– Det å kreve for mye kan gjøre at man blir tatt litt mindre alvorlig. Å fjerne formuesskatten og å redusere selskapsskatten til 20 prosent vil alene redusere statens inntekter med 30 milliarder kroner, hvert år, sier Giske.

Det hadde kanskje vært enklere hvis det ikke var sånn. Men slik er det.

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO

Han sier at også for Næringslivets Hovedorganisasjon må regnskapet gå opp, og inntektssiden harmonere med utgiftene.

– Det er utrolig mye penger, hvert år, som vi kan få mye helse, veier og utdanning for, sier han.

– Norske bedrifter har skattehandicap

Men NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener kritikken faller på stengrunn, og sier at det må kunne gå an å ha to tanker i hodet på en gang.

– Nettopp fordi vi er så avhengig av å styrke og sikre norsk konkurransekraft må vi ha moderasjon i lønnsoppgjøret, men vi må også ha et skattesystem som er tilpasset de som vi konkurrerer med, sier Kristin Skogen Lund.

Men flere finanspolitikere i regjeringspartiene har gitt uttrykk for at NHO må prioritere.

– Av og til er det formuesskatten, av og til avskrivningene, og nå selskapsskattesatsen. Det virker som om det er dagsformen som avgjør, sa Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter nylig til NTB.

Skogen Lund sier til NRK.no at det viktigste for NHO er å fjerne formuesskatten.

– Når vi snakker om selskapsskatten, er det fordi landene vi konkurrerer mest med har en sats på mellom 20-22 prosent, mens vi har 27 prosent, sier NHO-sjefen, som mener at norske bedrifter har det hun betegner som et skattehandicap på 5-7 prosentpoeng.

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO

- Vi trenger både et moderat lønnsoppgjør og et skattesystem som sikrer norsk konkurransekraft, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO

Foto: Johan B. Sættem

– Det hadde kanskje vært enklere hvis det ikke var sånn. Men slik er det, og det er vi nødt til å adressere, sier Skogen Lund.

– Men dersom disse endringene gjennomføres slik dere vil så kommer det til å koste 30 milliarder kroner i året. Hva tenker du om det?

– Hør nå. Nå jobber Scheel-utvalget med å se på skattesystemet som helhet, og det er viktig. Det kan hende at andre skatter må økes for å få dette til. Skattesystemet må tilpasses den konkurransevirkeligheten vi lever i, sier hun.

– På tide at det settes søkelyset på selskapsskatten

NHO-sjefen avviser at organisasjonen blir tatt mindre på alvor som en følge av kravet om kraftig kutt i selskapsskatten samtidig som kravet om å kutte ut hele formuesskatten ligger fast.

– Nei. Jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på det utspillet, også fra folk som har innflytelse på den saken. Det er på tide at det settes søkelys på dette området som vi har blitt hengende etter på, sier Skogen Lund.

Norge har langt høyere formell selskapsskattesats enn mange land, eksempelvis Sverige. Samtidig er arbeidsgiveravgiften i Sverige over dobbelt så høy som i Norge.

Ifølge Finansdepartementet er effektiv gjennomsnittlig selskapsskattesats i Norge i midtsjiktet sammenlignet med EU/OECD.