Hopp til innhold

– Naturligvis fristende å bruke mer penger

Staten har fått inn langt mer i skatter og avgifter enn det som ble lagt til grunn i statsbudsjettet. Likevel mener finansministeren at det er helt nødvendig å holde igjen på pengebruken.

Finansminister Sigbjørn Johnsen la tirsdag frem revidert budsjett

Finansminister Sigbjørn Johnsen la tirsdag frem regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Regjeringen legger i revidert nasjonalbudsjett opp til å bruke 16 milliarder kroner færre oljekroner enn det handlingsregelen tilsier.

Det innebærer en pengebruk som er 6 milliarder lavere enn det som ble vedtatt i statsbudsjettet for 2012, hovedsakelig som en følge av økte skatte- og avgiftsinntekter.

– Det er naturligvis fristende å bruke mer penger, men vi må ta hensyn til kronekursen og rentenivået, sier Sigbjørn Johnsen.

Regjeringen er spesielt opptatt av at pengebruken ikke skal gjøre at kronekursen løper løpsk, i en situasjon der kostnadsnivået i industrien ligger ligger skyhøyt over handelspartnerne.

Revidert budsjett legger opp til at staten bruker 3,5 prosent av Oljefondets størrelse ved inngangen på 2012.

LES OGSÅ: Her er endringene i revidert budsjett 2012

– Må ta hensyn til at det er dårlige tider ute

Beskjeden fra finansministeren er at budsjettet må være stramt, og ta hensyn til den internasjonale situasjonen, med enorm arbeidsledighet i mange land.

– Det som begynte som en finanskrise i 2008, gjorde at mange stater forstrakk sine statsfinansielle muskler. Det som nå utvikler seg i Europa er den menneskelige krisen som en følge av økt arbeidsledighet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Regjeringen anslår en BNP-vekst på 2,7 prosent for 2012 i revidert budsjett.

Bekymret for husholdningene

En finansministers rolle er å være bekymret. Og bekymret er Sigbjørn Johnsen også på grunn av skyhøy gjeld hos husholdningene samtidig som boligprisene er rekordhøye.

– Norske husholdninger er sårbare, og stadig flere familier har gjeld på 4-5 ganger årslønnen. Vi vet at rentene kommer til å stige, sier Johnsen.

Han sier at situasjonen nå er slik at selv små renteøkninger kan smerte for mange familier.