NRK Meny
Normal

600 millioner på hemmelig konto

Stadig flere nordmenn sier fra til norske myndigheter om sine hemmelige kontoer i utlandet. Siden 2007 har staten fått innrapportert over 600 millioner kroner.

Inngangen til den sveitiske banken Credit Suisse

Nordmenn skjuler flere hundretalls millioner på utenlandske kontoer, blant annet i sveitsiske banker, hevder skatteetaten.

Foto: Gaetan Bally / AP

Rekordmange nordmenn har de siste månedene opplyst om hemmelige kontoer i utlandet.

Les: Jakter på skjulte formuer

160 har meldt seg frivillig

Svein Kristensen er skattedirektør.

Skattedirektør Svein Kristensen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Bare til Skatt Øst har det kommet 160 skatteytere som vil gjøre opp for seg, og det synes vi er veldig gledelig. Det er ganske store beløp også, blant disse 160 personene har vi blant annet talt 600 millioner utenfor selvangivelsen, sier skattedirektør Svein Kristensen til NRK.

I august 2007 gikk daværende Oslo-ordfører Per Dietlef-Simonsen av etter avsløringen om at han hadde gjemt bort halvannen million kroner på hemmelig konto i Sveits. Dermed startet jakten på uregistrerte formuer i utlandet for alvor.

Les: Oslo-ordfører betalte ikke skatt

Sjekker ut 50 personer i Lichtenstein

Av de drøyt 600 millionene som er innrapportert, er størstedelen penger på hemmelige kontoer. Den største innrapporterte enkeltsaken er på 50 millioner kroner. Skattemyndighetene tror også at flere hundre millioner kroner er gjemt bort i truster og stiftelser i skatteparadiset Lichtenstein.

- Vi har fått opplysninger om 50 nordmenn i Lichtenstein som vi nå går grundigere igjennom, sier Kristensen.

Også skatteparadisene Sveits og Luxembourg lover nå å gi opplysninger om hemmelige bank-kontoer.

Tilbyr skatteamnesti

Blir du tatt for ikke å ha oppgitt formue i utlandet, risikerer du 60 prosent tilleggsskatt og anmeldelse til Politiet.

Hvis du derimot gir opplysninger om din utenlandsformue frivillig tilbys du skatteamnesti. Det betyr kun en lav straffeskatt for ikke å ha kommet med opplysningene tidligere.

- Er det slik at de ikke har oppgitt denne formuen tidligere så kan de komme til skatteetaten og bare får en prosent tilleggsskatt på det som de ikke har oppgitt før, sier Kristensen.