Tilbakekaller alle de nyeste Prius-modellene i Norge

Alle de nyeste Prius-modellene fra Toyota blir kalt tilbake i Norge.

Toyota Prius

1700 Toyota Prius må inn på reperasjon i Norge.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP

I dag kom meldingen om nye tekniske problemer med bilene til Toyota. Det er avdekket feil på bremsene på flere av bilfabrikantene sine hybrid-biler og i alt blir rundt 400.000 biler totalt kalt inn for reparasjon.

1700 biler på repareres

I Norge har det blitt solgt 1700 bilder av den nyeste Prius-modellen, alle disse må tilbake til verkstedet.

– Alle kundene vil få et brev i posten der vi forklarer dem hva som er feil og ber dem levere bilen inn til en softwareoppdatering, sier administrerende direktør i Toyota Norge, Lars-Erik Årøy til NRK.no.

Tidligere gikk Toyota Norge ut og tilbakekalte 32.000 biler på grunn av gasspedalfeil. Dette tallet er nå nedjustert til rundt 25.000.

Bekymret for omdømmet

I alt vil dette koste det norske selskapet millioner av kroner, men pengene bekymrer ikke ledelsen.

– Pengene gjør meg ikke urolig. Det som bekymrer meg er omdømmet vårt. Jeg har aldri vært borti noe lignende og jeg kan bare håpe at kundene våre fortsatt er fornøyd med oss og måten vi håndterer dette på, sier Årøy.

Bilene det gjelder er årets Prius-modell, samt Prius PHV, SAI og Lexus HS250h, som alle trekkes tilbake.

Bremsene gir etter

Ifølge det japanske transportdepartementet kom det inn 13 klager på bremsene i den nye modellen i løpet av fjorårets to siste måneder. En sjåfør klagde på at bremsene hadde sluttet å virke slik at han havnet i en kollisjon, skriver AFP.

Dette er tredje gang siden september at selskapet må foreta en omfattende tilbakekalling på grunn av kvalitetsproblemer.

I det første tilfellet måtte selskapet stanse produksjonen av åtte Toyota-modeller i USA for å fikse et problem med gasspedalen. Åtte millioner biler måtte tilbakekalles for å fikse problemet.

Mandag ble det meldt at produksjonen av de åtte modellene blir gjenopptatt etter at problemet er løst.

Det andre tilfelle gjelder mulig rettssaker i forbindelse med ulykker som skyldes ukontrollert akselerasjon som har kostet 19 mennesker livet i USA de siste ti årene.

Og nå gir bremsene etter på noen av modellene.

– Det som skjer er at bremsene gir etter et tidelssekund ved lett bremsing på ujevnt underlag. Og dette kan oppleves som ubehagelig, men det er viktig å presisere at dette ikke vil ha noen innvirkning på den totale bremselengden, sier Årøy.

Toyota Norge regner med at problemene er løst innen tre måneder.