Hopp til innhold

- Tar penger fra verdens fattige

Miljøbevegelsen frykter at regnskog-milliardene skal bety kutt i u-hjelpen.

Regjerignen gir 3 mrd til regnskogen
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Milliardene Norge skal bruke på vern av skog skal tas fra et større bistandsbudsjett.

Men miljøbevegelsen og bistandsorganisasjonene frykter at pengene til klimatiltaket skal gå på bekostning av verdens fattigste.

En hel verden bejublet genistreken den norske regjeringen sto for da Jens Stoltenberg lovet å bevilge minist tre milliarder kroner hvert år i fem år til vern av regnskog.

Les: Gir tre milliarder til regnskogen

Men til helgen starter drakampen om budsjettkronene. Søndag setter regjeringskollegiet seg ned for å forhandle om neste års statsbudsjett, og da skal det avgjøres hvor pengene skal tas fra.

Se Nett-TV: Klimapengene kommer fra bistandsbudsjettet

- Budsjettet skal vokse

Erik Solheim

Erik Solheim.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim sier nå at pengene til regnskogen skal tas fra bistandsbudsjettet, men lover at budsjettet skal vokse.

- Vi har sagt veldig klart at ikke en krone til skogsatsing skal tas fra bistanden til verdens fattige. På hvilken måte skogsatsingen kan tas av økningen av bistandsbudsjettet, skal vi nå skal diskutere i budsjettet, som vi vil komme tilbake til til høsten, sier Solheim.

- Jeg tror alle er enige om at skogsatsingen er god bistand, det er det ingen uenighet om, sier han.

Norge er allerede på etterskudd med u-hjelpen, regjeringen må bevilge flere milliarder ekstra neste år for å komme opp på én prosent av brutto nasjonalinntekt som er målet.

- Uholdbart

I tillegg må Erik Solheim finne tre friske milliarder til regskogen, mener miljø- og bistandsorganisasjonene. Alt annet er uakseptabelt, hevder Arvid Solheim i Utviklingsfondet.

- Tiltakene for skogvern er ikke bistand. Det er ikke nødvendigvis fattigdomsorientering, eller tiltak som reduserer sult, sier Arvid Solheim.

- Hvis de pengene blir tatt fra bistandsbudsjettet og det fører til en reduksjon i bistand og utviklingstiltak, så er det å belaste de fattige i Afrika med våre miljøsynder. Det er helt uholdbart, sier han.

Alle bistandsorganisasjonene og miljøbevegelsen er enige om at pengene til stans av regnskoghogst må komme på toppen av et økt bistandsbudsjett.

Bevegelig mål

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken, Naturvernforbundet.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Det trengs flere milliarder kroner for å nå målet om én prosent til bistand, men dette er et bevegelig mål siden det avhenger av oljeprisen. Organisasjonene frykter at regjeringen baker inn de tre milliardene til regnskogen og kaller dem bistand.

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er enig i at vern av skog først og fremst er et klimatiltak.

- Da tar vi rett og slett pengene fra de fattigste i verden, og det er uakseptabelt. Dette må komme i tillegg til hjelpen vi skal gi til de fattige, sier Haltbrekken.