Hopp til innhold

Gir tre milliarder til regnskogen

Regjeringen og opposisjonen er enige om å gi tre milliarder kroner i året for å stanse avskogingen av regnskogen. Både Regnskogfondet og Naturvernforbundet jubler.

Regjerignen gir 3 mrd til regnskogen

F.v: Åslaug Haga, Erik Solheim, statsminister Jens Stoltenberg, Høyre-leder Erna Solberg, leder av KrF, Dagfinn Høybråten og parlamentarisk leder i Venstre, Gunnar Kvassheim.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
423,3 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

Satsingen ble lansert på en pressekonferanse i Oslo i ettermiddag.

Det var kjent at regjeringen ville gi milliardbeløp til dette formålet, men beløpet var ikke kjent før i dag.

Regnskog
Foto: Desmarita Murni / AFP

Billige kutt

- Jeg er glad for å kunne si at vi på klimamøtet på Bali vil kunngjøre at Norge er beredt til å trappe opp de norske tiltakene for å stanse avskogingen med tre milliarder kroner årlig.

- Dette skal bidra til en reell reduksjon i utslippene av klimagassene, sa Stoltenberg.

Han sier at Norge skal være et foregangsland, spesielt når det gjelder å hindre avskogingen.

- Avskoging står for nærmere 20 prosent av utslippene av klimagasser. Det er mulig å oppnå raske reduksjoner, store kutt og de blir billige, sa statsministeren.

- Vil bedre forhandlingsklimaet på Bali

Lars Løvold i Regnskogfondet sier til NRK på telefon fra Bali

- Fordi det vil utløse en veldig positiv virkning i regnskoglandene. Det vil dessuten skape enda bedre forhandlingsklima her på Bali.

- Det vil kunne utløse store midler fra andre rike land nå som Norge har hatt mot til å gå foran, sier han.

- Stor del av klimaregninga

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet sier til NRK at han er

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken

Foto: Audun Garberg

utrolig glad.

- Dette er en nyhet som kommer til å bli mottatt med stor glede. Det er ikke mindre enn to måneder siden vi foreslo dette sammen med Regnskogfondet, sier han.

- Dette er svært viktig for å få redusert den globale oppvarmingen, og det er hyggelig å se at Norge er villige til å ta en stor del av klimaregningen.

- Totalt 15 milliarder kroner

I tillegg til Stoltenberg var olje- og energiminister Åslaug Haga, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, Høyres Erna Solberg, KrFs Dagfinn Høybråten og Venstres Gunnar Kvassheim til stede.

 

- Det var et av kravene fra Høyre, at vi skulle bruke tre milliarder kroner på dette per år. Dette er viktig å få gjort noe med, men vi mener at vi fortsatt skal forhandle om summer på Stortinget, sier Solberg.

- Det er bred enighet om at denne innsatsen er noe vi må gjøre først. Regjeringen på Bali skal stå fram med innsatsvilje, men alt i alt er vi svært fornøyd med dette, sa Høybråten.

- Det er positivt at regjeringen er mer ambisiøs og konkret enn tidligere. Vårt krav er at vi skal bidra med tre milliarder kroner fra 2008 til 2012 - totalt 15 milliarder kroner, sa Kvassheim.

- Komplisert

Erik Solheim sa at det er ulike årsaker til avskoging.

- I Asia er det tømmer som driver avskogingen og i Brasil er det mulighetene til raske penger med storfe-drift som er årsaken. I andre steder i verden er det soyan som er årsaken. Derfor må det være landets myndigheter som må bestemme framgangen.

- Det er utvilsomt komplisert, sa Solheim.

AKTUELT NÅ