Satsingen ble lansert på en pressekonferanse i Oslo i ettermiddag.
Det var kjent at regjeringen ville gi milliardbeløp til dette formålet, men beløpet var ikke kjent før i dag.
Billige kutt
- Jeg er glad for å kunne si at vi på klimamøtet på Bali vil kunngjøre at Norge er beredt til å trappe opp de norske tiltakene for å stanse avskogingen med tre milliarder kroner årlig.
- Dette skal bidra til en reell reduksjon i utslippene av klimagassene, sa Stoltenberg.
Han sier at Norge skal være et foregangsland, spesielt når det gjelder å hindre avskogingen.
- Avskoging står for nærmere 20 prosent av utslippene av klimagasser. Det er mulig å oppnå raske reduksjoner, store kutt og de blir billige, sa statsministeren.
- Vil bedre forhandlingsklimaet på Bali
Lars Løvold i Regnskogfondet sier til NRK på telefon fra Bali
- Fordi det vil utløse en veldig positiv virkning i regnskoglandene. Det vil dessuten skape enda bedre forhandlingsklima her på Bali.
- Det vil kunne utløse store midler fra andre rike land nå som Norge har hatt mot til å gå foran, sier han.
- Stor del av klimaregninga
Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet sier til NRK at han er
Lars Haltbrekken
Foto: Audun Garbergutrolig glad.
- Dette er en nyhet som kommer til å bli mottatt med stor glede. Det er ikke mindre enn to måneder siden vi foreslo dette sammen med Regnskogfondet, sier han.
- Dette er svært viktig for å få redusert den globale oppvarmingen, og det er hyggelig å se at Norge er villige til å ta en stor del av klimaregningen.
- Totalt 15 milliarder kroner
I tillegg til Stoltenberg var olje- og energiminister Åslaug Haga, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, Høyres Erna Solberg, KrFs Dagfinn Høybråten og Venstres Gunnar Kvassheim til stede.
- Det var et av kravene fra Høyre, at vi skulle bruke tre milliarder kroner på dette per år. Dette er viktig å få gjort noe med, men vi mener at vi fortsatt skal forhandle om summer på Stortinget, sier Solberg.
- Det er bred enighet om at denne innsatsen er noe vi må gjøre først. Regjeringen på Bali skal stå fram med innsatsvilje, men alt i alt er vi svært fornøyd med dette, sa Høybråten.
- Det er positivt at regjeringen er mer ambisiøs og konkret enn tidligere. Vårt krav er at vi skal bidra med tre milliarder kroner fra 2008 til 2012 - totalt 15 milliarder kroner, sa Kvassheim.
- Komplisert
Erik Solheim sa at det er ulike årsaker til avskoging.
- I Asia er det tømmer som driver avskogingen og i Brasil er det mulighetene til raske penger med storfe-drift som er årsaken. I andre steder i verden er det soyan som er årsaken. Derfor må det være landets myndigheter som må bestemme framgangen.
- Det er utvilsomt komplisert, sa Solheim.