NRK Meny
Normal

- Statoil kan bli terrormål

- Statoil kan bli terrormål dersom planene om å etablere seg i de kurdiske områdene i Irak blir virkelighet, sier professor i oljeøkonomi, Øystein Noreng.

Professor Øystein Noreng
Foto: Bohlin, Göran / VG

Han er svært kritisk til Statoils planer fordi en slik etablering kan oppfattes som en støtte til den kurdiske kampen for selvstendighet.

- Etableringsplanene kan også tolkes som en godkjennelse av den amerikanske okkupasjonen av Irak, sier Øystein Noreng.

Statoil har planer om å etablere et kontor i den kurdiske provinshovedstaden Erbil i Nord-Irak.

Følger utviklingen nøye

- Vi har fulgt situasjonen i Irak nøye fra vårt Midtøsten-kontor i Amman. Nå er vi klare til å ta neste skritt og etablere et kontor i Erbil,s ier selskapets Midtøsten-sjef, Geir Jøssang.

- Om kontoret blir opprettet allerede i år kommer an på sikkerhetssituasjonen,sier han.

Irak er den nasjonen i verden etter Saudi Arabia som har størst oljereserver. Produksjonen kan dobles når den politiske situasjonen blir stabil.

- Kan ende i skandale

- Vi har ambisjoner om å ta en betydelig posisjon i Irak,sier Jøssang, som presiserer at Statoil ikke inngår avtaler før en oljelovgivning er på plass i Irak.

Noreng mener Statoil mangler dømmekraft. - Statoil har også tidligere feilvurdert forholdene i Midtøsten,sier Noreng  og hentyder til korrupsjonsskandalen i Iran. 

 

- Denne saken viser at norsk oljepolitikk er helt uten kontroll, og saken kan ende i skandale.

Professor Øystein Noreng

 

- Jeg slår meg til ro med at Statoil ikke vil etablere seg før en oljelovgivning er på plass i Irak, sier olje- og energiminster Odd Roger Enoksen.