NRK Meny
Normal

- Soria Moria blir virkelighet

Statsminister Jens Stoltenberg lovte mer penger til fellesskapet, til omsorg og arbeid da han i formiddag presenterte hovedtallene i statsbudsjettet for resten av regjeringen.

Jens Stoltenberg
Foto: Tom Hevezi / Scanpix/AP

- Det blir et godt budsjett, der vi gjennomfører det som står i Soria Moria-erklæringen. Det blir mer til fellesskap, omsorg og arbeid, og så blir det et budsjett der vi viser at vi kan ta viktige nye skritt for å virkeliggjøre de målene vi har satt oss, sa en godt fornøyd Stoltenberg før han møtte resten av regjeringen.

Jens Stoltenberg sier at han ikke er så opptatt av enkeltsaker. - Det avgjørende er et godt helhetlig budsjett, slår han fast. Han vil ikke si noe om hva budsjettet vil inneholde av bevilgningsforslag. - Jeg er opptatt av å være statsminister som ivaretar alle hensyn. Regjeringen vil presentere et godt balansert budsjett.

Tøff dragkamp

Det har de siste dagene vært hard dragkamp innad i regjeringen om milliardene, men i dag gjorde statsministeren det klart at det meste er på plass, selv om det ennå gjenstår noen budsjettposter. 

Stoltenberg innrømmer at det har vært en tøff dragkamp innad i regjeringen, men legger til at dette er helt vanlig, også i regjeringer der bare ett parti er med.

- Den tøffeste dragkampen kommer alltid når de siste milliardene skal plasseres. Alle statsrådene har gjort en kjempeinnsats for å få et godt budsjett på plass. Den statsråden som ikke kjemper for sin sak, er ingen god statsråd, sier Stoltenberg.

Forhandlingene ble komplisert av at Sp-leder Åslaug Haga ble sykmeldt søndag kveld, men statsministeren tror ikke dette påvirket budsjettarbeidet.

- Jeg snakket med Åslaug tirsdag kveld og hun var i godt humør. Jeg regner med at hun snart er tilbake i god form, sier Stoltenberg.

Enoksen avlyste

At budsjettinnspurten har høyeste prioritert blant de rødgrønne statsrådene, ble understreket av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp), da han avlyste et viktig møte med EUs energikommissær Andris Piebalgs i Brussel onsdag.

Møtet har blitt møtt med stor interesse fra EU-hold og fra internasjonale medier, ettersom Norge er EUs nest største gassprodusent.

Regjeringen trengte ekstra tid til budsjettet, og omstendighetene tilsa at han måtte bli i Oslo. I tillegg er han stand-in for Åslaug Haga, som er sykmeldt, så derfor ble det ekstra viktig, sier Enoksens informasjonssjef Sissel Edvardsen.

Statsbudsjettet presenteres for Stortinget av finansminister Kristin Halvorsen (SV) fredag 6. oktober.